”Regeringen har virkelig lagt sig i selen for at komme med klare udmeldinger. Den sidste melding var, at det var den praktiserende læge – altså ens egen læge, som skulle vurdere, om det var fornuftigt at møde på arbejde eller ej. Men hver gang der er kommet en klarhed, så er der kommet kontraudmeldinger fra Sundhedsstyrelsen eller de Praktiserende Lægers Organisation. Det duer simpelthen ikke”, siger Anders Bondo i en medlemsvideo.
Foto: Sarah Bender
DLF: Er du utryg ved at arbejde på skolen – så kontakt din læge
Modstridende udmeldinger fra myndighederne har skabt forvirring om, hvordan personer i risikogruppen for coronavirus skal forholde sig. DLF råder utrygge lærere til at kontakte lægen før skolestart.
Svar fraUndervisningsministeriet
I hvilke tilfælde skal en medarbejder blive hjemme fra arbejdeaf sundhedsmæssige hensyn, fx hvis vedkommende er i særligrisikogruppe eller deler bopæl med en i særlig risiko? [12/4 2020kl. 19:00]
Hvis du er utryg ved at gå på arbejde, enten fordi du selv elleren pårørende er i risikogruppen, bør du tage kontakt til dinlæge.
Det vil altid være en konkret individuel vurdering, om man i engiven situation som lærer, pædagog eller lignende skal blivehjemme. Hvis din læge vurderer, at der er en sundhedsmæssig risikoved, at du går på arbejde, skal du kontakte din arbejdsgiver, ogaftale om der er mulighed for omplacering til andre arbejdsopgavereller hjemmearbejde. Du skal kunne fremvise en lægeerklæring, hvisdin arbejdsgiver ønsker det.
Når man er i en risikogruppe, jf. Sundhedsstyrelsensvejledninger, så skal man være ekstra opmærksom på at holde afstandog på håndhygiejne, men det betyder ikke, at man ikke kan gå påarbejde, hvis man fx har diabetes. Angivelsen af risikogrupper eren overordnet beskrivelse, herunder kan der være få, for hvem detanbefales ikke at gå på arbejde.
Det vurderes, at det vil være de færreste i risikogruppen, somvil blive anbefalet ikke at møde på arbejde. For eksempel vil envelbehandlet diabetes ikke være en hindring for at udføre sitarbejde i en skole, et dagtilbud eller en uddannelsesinstitution,ligesom pårørende til personer i risikogruppen ikke skal sygemeldeseller have særlige hensyn. Personer i risikogruppen, hvor sygdommener velbehandlet, skal som udgangspunkt heller ikke sygemeldes ellerhave særlige hensyn.
Der henvises til de aktuelle retningslinjer fraSundhedsstyrelsen.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Er du utryg ved at gå på arbejde, enten fordi du selv eller en pårørende er i risikogruppen skal du kontakte din læge.
Sådan lyder budskabet fra Danmarks Lærerforening i et medlemsbrev, som er sendt ud i dag.
Danmarks Lærerforening læner sig dermed op ad regeringens vejledning på Undervisningsministeriets hjemmeside. Her står der også, at det altid vil være en konkret individuel vurdering, om man i en given situation skal blive hjemme.
"Hvis du ikke kan nå at kontakte din praktiserende læge, inden skolen åbner, så er vejledningen fra Undervisningsministeriet til skoler og institutioner, at de tager den tid, det tager, i forhold til at genåbne på en tryg og forsvarlig måde, og derfor også udviser naturligt og vanligt hensyn til medarbejdere, der måtte være utrygge", lyder det i brevet fra DLF.
Her står også, at hvis et medlem af DLF oplever, at vejledningen ikke følges, bør man kontakte sin kreds.
Regeringen slår fast: Lægerne skal tage konkret vurdering af alle bekymrede lærere
Forskellige meldinger skaber utryghed
Formand for DLF Anders Bondo Christensen fortalte i en medlemsvideo i går, at de forskellige udmeldinger, der er kommet fra myndighederne omkring personer i risikogruppen, har betydet, at mange medlemmer har kontaktet DLF.
"Det har desværre også skabt alt for stor utryghed blandt de medarbejdere - uanset om det er lærere, pædagoger eller pædagogmedhjælpere - som er en del af det, vi kalder risikogruppen. Meldingerne har været vidt forskellige og ind i mellem modstridende. Det har været utroligt utilfredsstillende", siger Anders Bondo Christensen.
Han har været i løbende kontakt med ministeren hen over påsken.
"Regeringen har virkelig lagt sig i selen for at komme med klare udmeldinger. Den sidste melding var, at det var den praktiserende læge - altså ens egen læge, som skulle vurdere, om det var fornuftigt at møde på arbejde eller ej. Men hver gang der er kommet en klarhed, så er der kommet kontraudmeldinger fra Sundhedsstyrelsen eller de Praktiserende Lægers Organisation. Det duer simpelthen ikke", siger Anders Bondo.
Sundhedsstyrelsen vil udarbejde beskrivelser til risikogrupper
I går udsendte Sundhedsstyrelsen en meddelelse, hvor de skrev, at de forskellige udmeldinger fra myndighederne har været "forvirrende og uheldigt". I meddelelsen understreger styrelsen, at
"Det vil altid være en konkret individuel vurdering", om en elev i risikogruppen skal i skole".
Anbefalingen lyder, at man skal kontakte den børnelæge, som barnet er tilknyttet.
Sundhedsstyrelsen skriver, at de vil tage kontakt til lægefaglige selskaber og patientforeninger for at udarbejde en beskrivelse til voksne i risikogruppen
"Vurderingen er, at det vil være ganske få i risikogruppen, som vil blive anbefalet ikke at møde på arbejde. For eksempel vil en velbehandlet diabetes ikke være en hindring for at udføre sit arbejde i en skole eller et dagtilbud, ligesom pårørende til personer i risikogruppen ikke skal sygemeldes eller have særlige hensyn", står der i meddelelsen, hvor det også understreges, at situationen for folk i risikogruppen på skoler skal vurderes sammen med skolelederen.
"De konkrete forhold på arbejdspladsen, herunder muligheden for at opretholde god håndhygiejne og afstand til andre, skal vurderes i dialog mellem personen i risikogruppen og lederen i dagtilbuddet eller skolen".
DLF: Følg regeringens vejledning
Danmarks Lærerforening opfordrer medlemmerne til at følge regeringens vejledning:
"Sundhedsstyrelsens vejledninger er desværre modstridende. I sin generelle vejledning til borgerne råder Sundhedsstyrelsen folk i risikogruppen til at holde sig hjemme i den udstrækning, det er muligt og undgå steder med mange mennesker, som er tæt på hinanden. I forbindelse med genåbning af skolerne har Sundhedsstyrelsen imidlertid skrevet, at man godt kan møde på arbejde, selvom man tilhører risikogruppen. Det har skabt betydelig frustration og utryghed, at der er så modstridende meldinger".
Vild forvirring om retningslinjer for lærere i risikogruppen
Aalborg: Personer i risikogruppen behøver ikke møde på skolen
Halvdelen af landets kommuner er ifølge KL klar til at åbne skoler allerede på onsdag.
I Aalborg har man taget en klar kommunal stilling til den situation, som personer i risikogruppen står i, fortæller Per Clausen, som er byrådsmedlem for Enhedslisten i Aalborg, på sin Facebookprofil.
"Børn, som tilhører en risikogruppe, forventer vi ikke deltager i undervisningen. Andre børn, som forældrene vælger at beholde hjemme fra skole, vil blive registreret som lovligt fraværende", skriver han.
"Medarbejdere, som tilhører en risikogruppe, vil få mulighed for at arbejde hjemmefra. Medarbejdere, som bor i husstande, hvor der er smittede, skal ikke møde på arbejde, men arbejde hjemmefra. I forhold til andre medarbejdere skal der tages hensyn til, om de i deres familie har nogen, som tilhører udsatte grupper eller af andre grunde er meget utrygge ved at møde op på arbejde, sådan at de får mulighed for at arbejde hjemmefra".
Læs mere
Undervisningsministeriets retningslinjer forgenåbningen