Centre ud af osteklokken
Lærere i østjyske 10.-klasse-centre savner inspiration og mødes nu på tværs af centrene
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Med tiden kan lærere komme til at føle sig isolerede, når de udelukkende underviser i et center for 10. klasse.
Centrene passer typisk sig selv, og lærerne har kun de samme fem-otte kolleger omkring sig. Det er baggrunden for, at en række centre for 10. klasse i Østjylland har indledt et samarbejde på tværs af skole- og kommunegrænserne 'Vi har ikke et fast elevklientel, så det er vigtigt, at vi hele tiden fornyer os. Men uden inspiration udefra risikerer vi at ende under en osteklokke i vores respektive kommuner', siger afdelingsleder Uffe Høj fra Center 10 i Galten Kommune. Han har taget initiativ til samarbejdet, der foreløbig har ført til en fælles inspirationsdag for lærere. Her var 12 centre repræsenteret. Siden har et 13. meldt sin ankomst.
'Det er vigtigt, at vi beriger hinanden med gode ideer, så lærerne i dansk, matematik, engelsk og tysk er gået i gang med at udvikle hvert sit faglige gadekær med møder og elektroniske konferencer. Det er også meningen, at vi skal udveksle erfaringer om tilbudsfag', siger Uffe Høj.
På Fårvang Skole i Gjern Kommune er eleverne med til at lægge indhold i den ugentlige temadag. Det fungerer så godt, at lærer Lisbeth Ravn regner med, at hendes kolleger rundt om på centrene kan få ideer til emner, deres elever kan arbejde med.
'Vi syr tøj og sætter motorer på skateboards og andre køretøjer, vi laver revy, og vi arbejder med ting, som eleverne ikke er så gode til. Det kan være alt fra at være bange for edderkopper til at rejse sig op og sige noget i en forsamling. Det kan andre måske lade sig inspirere af', siger Lisbeth Ravn.
Mindst en fællesdag
Helt konkret har eleverne mærket det østjyske samarbejde i form af et idrætsstævne. Centrene i Galten, Hammel, Hadsten og Fårvang arbejder derudover sammen om et projekt om it og medier i folkeskolen sammen med Danmarks Radio. Her skal lærerne blandt andet på kursus sammen, ligesom skolerne måske skal låne teknisk udstyr hos hinanden.
'På længere sigt vil vi også arrangere musik- og teaterstævner sammen, og vi kan måske udveksle lærere, både for lærernes egen skyld og for, at eleverne kan få glæde af de talenter, der findes rundt omkring', siger Uffe Høj fra Center 10 i Galten.
Foreløbig har centrene aftalt, at som et minimum skal skoleledere og koordinatorer mødes en gang om året, ligesom der mindst skal være en årlig fællesdag for lærerne.
Henrik Stanek er freelancejournalist