Anmeldelse

Andre veje

Andre veje

Charmerende bog af et forældrepar om deres liv med deres handicappede datter. Forældrene valgte andre veje end de tilbud, samfundet præsenterede dem for. Bogen illustrerer forældrenes kamp for at skabe et godt liv for datteren

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Da Ehs og Poul Østergaard fik deres datter Camilla i 1965, var samfundets første tilbud en anbringelse af datteren på Ebberødgård. Camilla led af Downs Syndrom. Forældrene ville ikke tage til takke med det offentlige systems tilbud og tog i stedet aktiv del i udformningen af datterens liv. De prioriterede, at Camillas opvækst var blandt normalt fungerende børn i børnehave og skole samt i deres lokale miljø. Først efter et afsluttet folkeskoleforløb kom Camilla på en efterskole for udviklingshæmmede, og siden har hun levet og arbejdet blandt udviklingshæmmede. Opvæksten har givet datteren et bredt socialt netværk, og forældrene har lært hende at pleje dette. De mange valg, forældrene har måttet tage, og bevæggrundene lægges frem.

Fakta:

Titel: Andre veje

Forfatter: Ehs Østergaard og Poul Østergaard

Pris: 150 kroner

Sider: 76 sider

Type: Bog

Forlag: Forlaget Jelling - tlf. 75871744

Det at få et udviklingshæmmet barn har påvirket forældrenes arbejdsliv. Faren har for eksempel som underviser på Arkitektskolen i Århus inddraget projekter omkring tilgængelighed for handicappede i samfundet i undervisningen, mens moren som kunsthåndværker inden for tekstiler blandt andet har været initiativtager til et beskyttet værksted, Det kreative Værksted, i Malling. Forældrene har gennem hele Camillas liv udviklet kreative løsninger til at lette og berige datterens liv. Løsninger, som det er oplagt at kopiere eller lade sig inspirere af.

Layoutet er gennemarbejdet med mange illustrationer især i form af fotografier, som gør bogen meget appetitlig. Man glædes over at have den i hænderne både for at læse den og også blot for at bladre rundt og få pirret nysgerrigheden.

"Andre veje" er meget anbefalelsesværdig både for forældre til handicappede børn og for professionelle, der har deres liv sammen med udviklingshæmmede. Samtidig er bogen aktuel i forhold til diskussionen om rummelighed, integration og inklusion. Forhåbentlig kan den ryste ved vanetænkning og animere til at tænke andre veje for den enkelte og i samklang med den handicappede og de pårørende.