Anmeldelse
Firkanter
- figurer i matematik, fysik og i naturen
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Natur og firkanter har ikke så meget med hinanden at gøre. Salt- og sukkerkrystaller er naturligvis firkantede, og det gyldne rektangel kan anvendes til at konstruere sneglehusets spiral med, men ellers er det mest resultatet af menneskers opfindsomhed og flid, der fremstår som firkanter. I vore byplaner med gader, pladser og huse og i vore mønstre og tavlespil har firkanterne en bemærkelsesværdig udbredelse.
Denne firkantmani er så stærk, at selv byer, som fra starten var anlagt efter en cirkelplan, gradvist ændrer sig for til sidst at være domineret af lige gader og rette vinkler. Ud over dette omtales nogle af verdens mest kendte torve og pladser i bogens afsnit om at bo i firkanter.
I et andet kapitel om terninger lægges der mere op til forskellige manuelle aktiviteter.
Der konstrueres karton- og piberenserprismer, selv sæbebobler kan med passende snilde blæses firkantede, hvis nogen skulle få lyst til det.
Bortset fra at der af og til smutter et par besværlige fagtermer med, kan elever på mellemtrinet læse og arbejde selvstændigt med bogen.