Anmeldelse

De små tænker - på matematik

Moderne matematikundervisning handler om problemløsning og om at tænke selv - også selv om man stadig er ny elev i skolen. Denne bog hjælper den moderne matematiklærer på vej.

Offentliggjort Sidst opdateret

Fakta

På vej mod Det Tænkende Klasserum – Matematik 0.-3. klasse

Forfattere: Adrian Rau Bull og Tina Fuglsig Lauridsen

625 kroner

112 sider 

Serie: Det tænkende klasserum

Forlag: Alinea

Matematikfaget har i den grad ændret karakter i løbet af den seneste generation. Kravene til eleverne er nu at de selv skal finde ud af deres egne metoder til at regne. Det, Fælles Mål omtaler som 'egne algoritmer', blev en hjørnesten i Folkeskoleloven i 1993 og er stadig et vigtigt omdrejningspunkt for matematikundervisningen, ikke mindst på de yngste klassetrin. Det tænkende klasserum blev hermed lovfæstet. I dag strømmer en ny bølge ind over os i form af Peter Liljedahls tanker og didaktisk tilgang til matematikundervisningen.

På vej mod Det Tænkende Klasserum – Matematik 0.-3. klasse er seneste skud på den stammen. Målet er stadig at øge læringen ved at gøre undervisningen mere engagerende. Bogen er, som dens forgænger målrettet 4.-9. klasse, grundlæggende en værkstedshåndbog til, hvordan Peter Liljedahls praksisser kan implementeres i matematikundervisningen i en dansk kontekst.

På vej mod Det Tænkende Klasserum – Matematik 0.-3. klasse er kortfattet og konkret, som en værkstedshåndbog skal være, og bevæger sig helt ned i matematiklærerens maskinrum med eksempler på skitser til undervisningsforløb og med lærerovervejelser i forhold Peter Liljedahls praksisser. Enkelt og lige til at gå til.

Bogen indeholder en introduktion til teorien bag det tænkende klasserum, og hvorfor det er vigtigt for matematikundervisningen. Herefter gennemgås hvordan 13 af Peter Liljedahls 14 praksisser kan implementeres i matematikundervisningen i indskolingen med masser af eksempler på, hvordan der kan arbejdes på klassen.

På det tilhørende website, dtk.alinea.dk, gennemgås bogens kapitler med en introduktionsvideo efterfulgt af en række podcasts, der beskriver, hvordan der kan arbejdes med de enkelte praksisser. Bogen har sin naturlige plads på skolens matematikbibliotek og vil helt sikkert også finde anvendelse blandt lærerstuderende på Professionshøjskolerne.