Madkundskab

National opskriftsindsamling skal forevige dansk madkultur og indgå i undervisningsmateriale

Fødevareminister vil bevare og nyfortolke dansk madkultur med landsdækkende indsamling af familieopskrifter.

Offentliggjort Sidst opdateret

Fødevareministeren lancerer en folkeindsamling af familieopskrifter for at bevare dansk madkultur til eftertiden.

Det oplyser Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Hvis man sidder med en god familieopskrift og en tilhørende god historie, kan man fra torsdag sende opskriften ind til Fødevareministeriet.

Fødevareminister Jacob Jensen (V) håber derfor, at man vil genoverveje at tage familieopskriften med sig i graven.

- Der ligger et skatkammer af viden og traditioner gemt i de opskrifter, vores oldeforældre og bedsteforældre har efterladt os, lyder det fra fødevareministeren i pressemeddelelsen.

- Jeg har selv en opskrift på rabarbergrød fra min mor, som jeg stadig bruger og elsker. Det er blandt andet denne form for kulturel og kulinarisk arv, vi skal sikre for fremtidige generationer, lyder det.

Han håber, at opskriftsindsamlingen kan inspirere til mere hjemmelavet mad og tage et opgør med "takeaway-kulturen", der bekymrer ham.

Det er samtidig forventningen, at de gamle familieopskrifter kan indgå i kampen mod madspild.

- Vores bedsteforældre havde godt styr på bæredygtighed i køkkenet, og vi kan lære meget af deres respektfulde brug af lokale og sæsonbaserede råvarer og tilgang til madspild, siger ministeren.

- Nu handler det om at få den viden frem i lyset, inden den forsvinder. Det skal vi gøre nu, for om allerede en generation kan det være for sent, siger han.

Før sommerferien indkaldte ministeren en række madhistorikere og gastronomer til en samtale om, hvordan dansk madhistorie bedst bringes i spil i fremtidens madkultur.

Efter opskriftsindsamlingens afslutning vil en gruppe madeksperter udvælge opskrifter, der vil blive delt på Fødevareministeriets hjemmeside.

De indsamlede opskrifter vil også indgå i undervisningsmateriale til folkeskolen, der udkommer næste år.

Familieopskrifter kan sendes fra torsdag 22. august til 14. oktober til opskrifter@fvm.dk.