"Det er parterne selv, der i udgangspunktet er ansvarlige for at finde en løsning i sådan nogle situationer. Men når konflikterne medfører så alvorlige konsekvenser, har jeg ikke andet valg end at gribe ind", sagde arbejds- og inklusionsminister Marte Mjøs Persen tirsdag aften. Til venstre formand for Utdanningsforbundet Steffen Handal.
Foto: Simen Gald/Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Norge: Regeringen stopper lærerstrejke efter 15 uger
Siden juni har de norske lærere været i lønkonflikt med kommunerne og taget stadig flere lærere ud i strejke. Da antallet af strejkende lærere nåede 8500, valgte regeringen tirsdag aften at gribe ind og sende parterne i tvungen voldgift.
"Dette er en mørk dag, ikke bare for lærerne, men for alle som er optaget af, at Norge skal have en god skole", sagde formand for den største norske lærerforening Utdanningsforbundet, Steffen Handal, da han tirsdag aften blev tvunget til at standse den igangværende lærerstrejke. På regeringens vegne greb arbejds- og inklusionsminister Marte Mjøs Persen ind og sendte lærerforeningerne og kommunernes forening KS i tvungen voldgift.
Det var seks år i træk, hvor de norske grundskolelærere har haltet bagud for de øvrige kommunalt ansattes lønudvikling, der i foråret fik de tre lærerorganisationer til at sige nej til kommunernes lønudspil ved overenskomstforhandlingerne. Den 20. juni, lige før sommerferien, gik de første lærere på nogle få skoler i Bergen i strejke. Men da eleverne vendte tilbage i skole efter ferien, uden at parterne overhovedet var kommet hinanden nærmere, er strejken blevet trappet op uge for uge, så der nu er 8500 lærere i strejke i en række forskellige kommuner.
"Parterne har desværre ikke fundet en løsning på konflikten. Strejken fører nu til alvorlige samfundsmæssige konsekvenser for børn og unge. Jeg er specielt bekymret for elevenes læring, udsatte børn og unge og deres psykiske helse. Efter en samlet vurdering har jeg derfor foreslået tvungen voldgift", siger arbejds- og inklusionsminister Marte Mjøs Persen (Arbejderpartiet) i en pressemeddelelse.
Ifølge det norske undervisningministerium berørte strejken omkring 50.000 grundskoleelever og omkring 20.000 på ungdomsuddannelserne. Undervejs har parterne flere gange været mødtes hos den norske forligsmand, men uden at komme en løsning nærmere.
"Vi har også modtaget en række bekymringsmeldinger om alvorlige konsekvenser for enkeltelever. Situationen bliver mere alvorlig, jo længere strejken varer", siger ministeren og påpeger, at strejken kommer i forlængelse af en pandemi, der også gik hårdt ud over elevernes skoletid.
Lærerforeningerne har nu lovet at afslutte strejken, så lærerne hurtigst muligt er tilbage i klasselokalerne.
Lærerformand: Det KS satsede på
Ifølge lærerforeningsformand Steffen Handal har kommunerne, KS, hele tiden satset på et regeringsindgreb, og regeringen har dermed ladet de kommunale arbejdsgivere vinde.
"Men tvungen voldgift løser hverken lærermanglen, den svigtende rekruttering til læreruddannelserne eller et stort frafald fra faget. Tværtimod - den holdning, KS har vist under strejken, vil gøre lærerne til løntabere også i årene fremover", siger Steffen Handal på Utdanningsforbundets hjemmeside og varsler, at selvom strejken stopper, så fortsætter læreroprøret, som han kalder "et græsrodsoprør. der ikke stopper, selvom regeringen nu tvinger de strejkende tilbage i job".
Arbejdsgiverne i KS vil nu se fremad:
"Det er meget trist, at parterne ikke formåede at blive enige om en løsning, og at der må tvungen voldgift til. Men vi er glade for, at 150.000 strejkeramte børn og unge nu kan komme tilbage i skole", siger KS' arbejdslivsdirektør og overenskomstforhandler Tor Arne Gangsø i en pressemeddelelse.