Ingen eliteidrætsklasser har fået dispensation endnu

Undervisningsminister Tina Nedergaard vil hurtigst muligt give Århus Kommune dispensation til et femårigt forsøg med eliteidrætsklasser. Hun opfordrer andre eliteidrætskommuner til at søge dispensation.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med den konservative uddannelsesordfører Rasmus Jarlov som kilde skrev Berlingske Tidende tidligere på dagen, at "nuværende og kommende eliteidrætsklasser i folkeskolen har fået dispensation af Undervisningsministeriet til at fortsætte med at optage elever på baggrund af et særligt talent inden for forskellige idrætsgrene".

Men det er ikke rigtigt, fremgår det nu af en pressemeddelelse fra Undervisningsministeriet, der skriver, at "Århus Kommune har ansøgt om godkendelse af det 5-årige forsøg med eliteidrætsklasser, som kommunen igangsatte i 2008. Kommunen er først blevet opmærksom på, at opdeling af eleverne efter deres sportslige niveau er i strid med folkeskoleloven i forbindelse med statsforvaltningens afgørelse af 9. september 2010 herom".

Århus Kommune får hurtigst muligt en dispensation

Århus Kommune er den eneste kommune, der indtil nu har søgt om dispensation.

"Jeg vil sørge for, at Undervisningsministeriet så hurtigt som muligt formelt godkender kommunens forsøg, så det femårige forsøg kan færdiggøres i overensstemmelse med kommunens oprindelige forsøgsplanlægning. Herved vil opdelingen af eleverne efter deres sportslige niveau blive gjort lovlig i forsøgsperioden", udtaler Tina Nedergaard.

Alle kommuner kan søge om dispensation

Ministeren siger videre, at andre kommuner, der ligesom Århus har igangsat forsøg med eliteidrætsklasser, hvor eleverne opdeles efter deres sportslige niveau, uden at have været opmærksom på, at dette er i strid med folkeskoleloven, efter ansøgning vil kunne få en tilsvarende godkendelse.

"Kommunerne vil derfor skulle ansøge om at oprette klasserne som forsøg. Jeg vil opfordre til, at de hurtigst muligt indsender forsøgsansøgninger herom", siger hun.

Der bliver ikke givet en generel dispensation

Ministeren understreger, at hun ikke kan give en generel dispensation.

"Jeg kan ikke med den nuværende lovgivning give en generel godkendelse af eller dispensation til eliteidrætsklasser. Jeg kan alene give tilladelse til forsøg. Folkeskoleloven indeholder nemlig ikke en generel dispensationshjemmel, der gør det muligt at fravige en eller flere af lovens bestemmelser", præciserer ministeren.

Fravigelse af folkeskolelovens bestemmelser - og her er formålsparagraffen og bestemmelserne om undervisningskvalifikationer undtaget - kan i dag alene komme på tale, hvis det sker i forbindelse med forsøgsvirksomhed, fastslår Tina Nedergaard.

Hun udtaler, at regeringen ser positivt på muligheden for at skabe mulighed for, at skolerne og kommunerne fremadrettet kan oprette eliteidrætsklasser.

"Forslaget vil være en del af regeringens kommende folkeskoleudspil, som jeg selvfølgelig vil drøfte med forligskredsen", siger Tina Nedergaard.

"Det er vigtigt at understrege, at det er en vilje, som alene omfatter eliteidræt. Regeringen går ikke generelt ind for ekskluderende eliteklasser", pointerer hun.

Undervisningsministeren benytter også lejligheden til at imødegå kritikken fra Socialdemokraternes uddannelsespolitiske ordfører Christine Antorini.

"Christine Antorini er i dag ude med skarp kritik af, at Socialdemokraterne som forligspart ikke er blevet hørt. For at undgå yderligere forvirring, vil jeg gerne slå følgende fast: I forhold til forligsbindinger skal jeg fremhæve, at kompetencen til at give dispensation efter forsøgsparagraffen tilkommer undervisningsministeren" siger undervisningsministeren.