Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det slår beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) fast over for sin kollega i Undervisningsministeriet, Bertel Haarder (V), som har henvendt sig med problemstillingen, fordi KL mener, at der må være tale om en virksomhedsoverdragelse, når en kommune sælger en nedlagt folkeskole til en nyoprettet friskole. Dermed vil friskolen være forpligtet til at overtage folkeskolens lærere.
Den tolkning var undervisningsminister Bertel Haarder (V) betænkelig ved.
"Friskolelovgivningen har til formål at give forældrene mulighed for at fravælge folkeskolen og vælge andre holdninger og metoder som bærende princip for deres børns undervisning", skrev Bertel Haarder for nylig til Claus Hjort Frederiksen, der har loven om virksomhedsoverdragelse som ansvarsområde.
Beskæftigelsesministeren er enig i, at det er uhensigtsmæssigt, hvis en ny friskole, som har til huse i en nedlagt folkeskole, uden videre skal betragtes som omfattet af loven om virksomhedsoverdragelse. Men det er heller ikke nødvendigvis tilfældet, mener han.
"Hvis en friskole adskiller sig væsentligt fra den tidligere folkeskole ved for eksempel at bygge på en særlig pædagogisk metode eller et bestemt idegrundlag, vil der næppe være tale om, at virksomheden har bevaret sin identitet. Dermed er friskolen ikke omfattet af loven om virksomhedsoverdragelse", skriver Claus Hjort Frederiksen i sit svar.
"Ofte vil man også kunne konstatere en ændring af elevsammensætningen, hvis friskolen hviler på et markant andet grundlag end folkeskolens", tilføjer beskæftigelsesministeren.
Nye friskoler åbner med egne profiler
Anderledes stiller situationen sig, hvis initiativtagerne ønsker at køre den tidligere folkeskole videre som hidtil, blot i privat regi, men uden intentioner om at ændre måden at drive skole på.
"I de tilfælde er friskolen forpligtet til at overtage folkeskolens personale", siger fuldmægtig Anders Levy fra Beskæftigelsesministeriet.
Flere af de friskoler, der åbner til sommer, betoner netop, at de har deres egne profiler. En af dem er Udefriskolen, som overtager bygningerne fra Fabjerg Skole i Lemvig Kommune.
"Vi laver en heldagsskole med meget mere udendørs undervisning end i Fabjerg Skole. Det er en tanke, vi har arbejdet med i nogle år, men vores lille by kan ikke trække to skoler. Når så politikerne lukker Fabjerg Skole, ligger det lige til højrebenet at gå i gang. At vi kan købe skolebygningerne af kommunen er bare et plus", sagde Udefriskolens næstformand, Kirsten Berggren, for nylig til folkeskolen.dk.
Hvorvidt en friskole adskiller sig så meget fra den nedlagte folkeskole, at den ikke er omfattet af lov om virksomhedsoverdragelse, kan i sidste ende blive et spørgsmål, som skal afgøres af en domstol.
Lærere kan blive nødt til at fortsætte på friskolen
Loven om virksomhedsoverdragelse skal sikre de ansatte beskæftigelse i en situation, hvor en virksomhed får ny ejer. Men det er til fordel for lærerne, at beskæftigelsesministeren skelner mellem forskellige typer af friskoler, vurderer fuldmægtig Anders Levy.
"Hvis en folkeskole fortsætter som en indremissionsk friskole, er det ikke sikkert, lærerne overhovedet har lyst til at arbejde på friskolen", siger han.
Lærere har heller ikke nødvendigvis lyst til at arbejde på en friskole, der blot kører den lokale folkeskole videre i privat regi. Men det kan de blive nødt til. Kun hvis deres arbejdsvilkår bliver ændret væsentligt, kan de få ophævet deres arbejdsaftale med samme rettigheder, som hvis de var blevet afskediget.
Helt enkelt er det dog ikke på skoleområdet.
"Det spiller også en rolle, om lærerne er ansat til at undervise på en bestemt skole, eller om de er ansat i forvaltningen, så kommunen kan flytte dem rundt på sine skoler", siger Anders Levy.
KL's tolkning af, at nye friskoler altid skulle være omfattet af loven om virksomhedsoverdragelse, har været ivrigt diskuteret i Lemvig, Ringkøbing-Skjern og Tønder Kommuner. Alle tre steder er kommune og lærerkreds dog enige om, at lærerne fra de skoler, der bliver nedlagt til sommer, skal tilbydes ansættelse på andre folkeskoler i kommunen, selv om der åbner nye friskoler i flere af de nedlagte folkeskoler.