Sosu-medarbejdere, der 'har med mennesker at gøre' er blandt de fire grupper, statsminister Mette Frederiksen vil give mere i løn.

Fire grupper udset til regeringens lønløft til offentligt ansatte

Sygeplejersker, der ellers ifølge Lønstrukturkomiteen var passende lønnet i forhold til ledelsesansvar, erfaring og uddannelse, er med på regeringens liste før trepartsforhandlingerne. Folkeskolelærerne er ikke.

Offentliggjort

"Vi ser derhen, hvor det er blevet sværere at tiltrække og fastholde medarbejdere. Det gælder blandt andet social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, det gælder sygeplejersker, det gælder pædagoger, og det gælder kriminalforsorgen", sagde statsminister Mette Frederiksen lørdag i et interview til Tv2, hvor hun før første gang satte navn på de faggrupper, som efter regeringens opfattelse skal have del i de tre milliarder, regeringen har afsat til lønløft i det offentlige frem mod 2030.

Hun gav også udtryk for, at der kan blive tale tale om lønstigninger i størrelsesordenen 2500 kroner mere om måneden før skat, når lønstigningen er fuldt indfaset.

Natarbejde

Når det er sygeplejersker, sosu'er, fængelsbetjente og pædagoger, der skal have mere i løn, er det ifølge statsministeren fordi, de er "vitale for, om et velfærdssamfund fungerer eller ej", og så er nogle af dem nødt til at være på arbejde, vi andre sover.

Lønstrukturkommissionens beregninger, som blev offentliggjort i juni, viste ellers, at sygeplejerskerne ikke halter bagefter lønmæssigt i forhold til deres uddannelse, anciennitet og ledelsesansvar. Men det er ikke de eneste kriterier, der skal fylde, siger statsministeren til Tv2:

"Så forslaget fra regeringen er, at vi ikke kun ser på faggrupper og på fag, men at vi også ser på, hvor velfærdssamfundet har svært ved at hænge sammen, og hvor er der nogle jobfunktioner, som vi også som samfund har behov for at sige en særlig tak for".

Trods rekrutteringsproblemer på læreruddannelsen og et betydeligt frafald fra lærerjobbet er folkeskolelærerne altså ikke på den liste, regeringens forhandlere tager med til trepartsforhandlingerne med arbejdsmarkedets parter om lønmilliarderne. Og ifølge tabellerne i lønstrukturrapporten ligger lærerne da også pænt lønmæssigt. Og det skal de også gøre, har formand for Lærerforeningen Gordon Ørskov Madsen sagt til folkeskolen.dk:

”Lærere er en form for ledere, når de går ind i et klasselokale, og en vigtig del af deres arbejde er klasserumsledelse. Og så er lønnen også udtryk for, at vi har forhandlet gode overenskomster gennem mange år, og det vil vi også bestræbe os på at gøre fremadrettet”.

"Lønnen er bestemt af overenskomster, vi har forhandlet os til sammen med arbejdsgiver, og her har vi opnået en gensidig forståelse af, hvor niveauerne skal ligge”.