Debat
En stærk faglighed hos lærerne er afgørende for kvaliteten af undervisningen i madkundskab i udskolingen. Men i dag føler mange madkundskabslærere sig stadig usikre på valgfagsprøven.
Foto: Madkulturen
Debat: Efteruddannelse er nødvendigt for at sikre mere elevinddragelse og praksisfaglighed i madkundskab
Afgangsprøverne i de praktisk-musiske fag skal snart i gang, men mange madkundskabslærere føler sig stadig usikre på føre eleverne til prøve. Derfor er det glædeligt, at flere madkundskabslærere bliver efteruddannet de kommende år.
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning.
Der bliver talt meget om praksisfaglighed i øjeblikket, og
med den
nye folkeskoleaftale blev der afsat både flere timer til praksisfagene og
penge til opgradering af faglokalerne.
Det ser ud som en god prioritering, hvis flere unge skal få
appetit på håndværksfagene. Og mere appetit hos de unge skal der til, hvis regeringens
politiske mål om, at hver tredje af en ungdomsårgang skal tage en
erhvervsuddannelse, skal indfries. Så
det er nødvendigt med flere timer og bedre lokaler til praksisfagene – blandt
andet madkundskab.
Men det er ikke nok for madkundskab som valgfag i
udskolingen, der som bekendt opnåede status som prøvefag i 2019.
Her er den store udfordring nemlig, at mange af lærerne
føler sig udfordret på deres faglighed. Valgfaget kræver en tæt sammenhæng
mellem teori og praksis og forudsætter blandt andet, at eleverne får
medbestemmelse, eksperimenterer og forholder sig til reelle problematikker i
verden i undervisningen – og det kan være svært, oplever mange
madkundskabslærere.
Endnu flere føler sig usikre på at føre deres elever til
prøve. Det viste en
undersøgelse af madkundskabsfaget, som vi i Madkulturen lavede i 2021.
Behovet for
madkundskab vokser
Det er kritisk for et fag, der skal være med til at uddanne
fremtidens madborgere, hvis lærerne ikke får de bedste forudsætninger for at
løse opgaven – særligt i en tid, hvor madlavningen i hjemmene er under pres.
Vi ved fra vores
befolkningsundersøgelser, at under 1 ud af 10 af børnefamilierne har
børnene med i køkkenet på en almindelig aften, og stadig flere sætter
færdigretter eller takeaway på middagsbordet. Når børn ikke er med til at lave
mad derhjemme eller ser deres forældre gøre det, bliver behovet for madkundskab
i skolen så meget desto større.
Derfor er det glædeligt for faget, at der på landets
professionshøjskoler i disse dage bliver uddelt diplomer for den 1-årige
efteruddannelse Mad Aktion, der er særligt målrettet valgfaget i udskolingen. I
alt 120 madkundskabslærere gennemfører den nye efteruddannelse, og over de
næste to år vil yderligere 200 lærere følge trop.
Med Mad Aktion får både deres madfaglighed og didaktik et
kompetenceløft, så de kan vende tilbage til skolekøkkenet med fornyet energi,
en fyldt faglig værktøjskasse og ro i maven over, at tiden for de afsluttende prøver
nærmer sig.
Det er et lille – men meget vigtigt – skridt i den rigtige
retning for madkundskab i udskolingen. For ganske vist skal eleverne have flere
timer og bedre lokaler. Men et stærkt madkundskabsfag begynder med en stærk
faglighed hos lærerne.
Deltag i debatten - send dit indlæg på 400-600 ord til debat@folkeskolen.dk