Datasikkerhed

Datatilsyn uddeler bøder for chromebook-brug i Island

Fem islandske kommuner har fået bøder og en kort frist til at dokumentere, at skolernes brug af Google Workspace ikke er i strid med GDPR.

Offentliggjort

Det er fire et halvt år siden, Jesper Graugaard anmeldte Helsingør Kommune til Datatilsynet, da han opdagede, at hans dengang otteårige søn automatisk havde fået oprettet en konto på YouTube i eget navn i forbindelse med, at han havde fået udleveret en Chromebook på sin folkeskole.

I sommerferien 2022 greb tilsynet ind og forbød brugen af Chromebooks i kommunens skoler, men siden er chromebookene vendt tilbage i Helsingørs skoler, mens KL og de danske chromebookkommuner i fællesskab forhandler med Datatilsynet om en løsning. 

Det islandske datatilsyn med databeskyttelseskommissær Helgu Þórisdóttur har valgt at udstedde bøder til fem kommuner, samtidig med at kommunerne skal bevise, at Google ikke opsamler elevdata i strid med GDPR.

Mens vi i Danmark venter på en endelig afgørelse fra Datatilsynet, har det islandske datatilsyn til gengæld valgt at udstede administrative bøder til fem kommuner heriblandt hovedstaden Reykjavík på mellem cirka 99.000 og 149.000 danske kroner, skriver  mediet Version2.

Afgørelsen drejer sig om, at oplysninger om børns private forhold blev registreret i elevsystemet, og det islandske datatilsyn vurderer, at der er risiko for, at persondata er blevet overført til USA og behandlet dér, uden passende beskyttelsesforanstaltninger. 

"Det er store og tunge sager og komplicerede juridisk. Der ligger en enorm mængde retssager bag, men grundlæggende taler vi om, at der er islandske lokale myndigheder af varierende størrelse, der forhandler med en af de største teknologigiganter i verden. Og de beslutter sig for ikke at søge rådgivning hos Datatilsynet", siger databeskyttelseskommissær i Island Helgu Þórisdóttur til netmediet Vísir.

De islandske kommuner skal inden udgangen af februar dokumentere, at de bruger Google Workspace-software på lovlig vis. 

I Danmark undrer det CPO i den danske læringsplatformsvirksomhed Meebook Søren Adolph, at Google-kommunerne og KL ifølge Version2 begrunder deres behov for Google Workspace med folkeskolelovens krav om digital læring:

"Vi har alle et ansvar for ikke at logge mere data på børn end absolut nødvendigt. Og der findes altså rigtig mange læringsplatforme, hvor man ikke gemmer og bruger børns persondata til at produktudvikle - uanset om man anonymiserer data eller ej", siger til Folkeskolen.