Vestjysk kommune: Vi tvinger ikke lærere over på friskoler

Selv om loven om virksomhedsoverdragelse ser ud til at gælde, når tre nedlagte skoler i Ringkøbing-Skjern Kommune overtages af friskoler, skal ingen lærere tvinges til at fortsætte på de nye skoler, fastslår kommunens fagchef for undervisning.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det er ikke et spørgsmål om at tvinge lærere over i friskolerne, men om at sikre, at hvis der er lærere, som ønsker at blive virksomhedsoverdraget, skal reglerne i loven respekteres", siger fagchef Flemming Lauritsen fra den vestjyske kommune.

Kommunen nedlægger fire skoler til sommer. Der opstår formentlig friskoler på tre af dem. I den forbindelse er loven om virksomhedsoverdragelse kommet i spil. Men det er ikke sket på kommunens foranledning.

"Efter sommerferien sidste år indledte vi et samarbejde med DLF Fjordkredsen for at sikre, at alle lærere, der bliver berørt af implementeringen af vores nye skolestruktur fra 1. august 2008, får den bedst mulige behandling i forflyttelsesprocessen. I december 2007 gjorde pædagogernes fagforening os opmærksom på, at loven om virksomhedsoverdragelse gælder. Det er altså ikke Ringkøbing-Skjern Kommune, 'der tyr til loven', som der stod i nyheden på folkeskolen.dk forleden", siger Flemming Lauritsen.

Lærerne kan få job på andre folkeskoler

For at få afklaret om loven gælder, kontaktede kommune KL og fik bekræftet, at det er tilfældet, da de nye friskoler overtager både bygninger og inventar.

"Men vi vil ikke tvinge de nye friskoler til at overtage lærerne fra de nedlagte skoler. Det har vi gjort klart på et møde med de implicerede fagforeninger og et tilsvarende møde med formændene for de tre friskoler. Vi har klart givet udtryk for, at vi vil anstrenge os til det yderste for at sikre stillinger til alle, der ønsker at blive i folkeskolen. Vi havde helst undgået at inddrage loven om virksomhedsoverdragelse, men vi kan selvfølgelig ikke se bort fra den klare rådgivning, vi får", siger Flemming Lauritsen.

Også i Lemvig Kommune er loven aktuel. Her bliver tre skoler nedlagt, og en af dem står til at blive friskole. Men selv om det ser ud til, at friskolen kan blive nødt til at overtage de seks lærere på Fabjerg Skole, har familie- og kulturdirektør Ole Pedersen sagt til Dagbladet Holstebro-Struer, at han håber, at han kan tilbyde dem job på andre skoler i kommunen, hvis de ønsker det.