Hver anden ny friskole erstatter en nedlagt folkeskole

Ni ud af 18 nye friskoler afløser nedlagte folkeskoler, og en tiende åbner i protest mod, at den lokale skole mister sin overbygning. Flere initiativtagere har droppet at åbne en friskole, fordi den lokale folkeskole alligevel får lov at fortsætte.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Skærpede regler betyder, at nye friskoler nu skal anmeldes et helt år, før de skal åbne. Set i det lys sender det derfor et klart signal til politikerne om, at borgere i små samfund ikke finder sig i hvad som helst, når halvdelen af de nye friskoler opstår i kølvandet på nedlagte folkeskoler.

Men man kan ikke nødvendigvis kalde friskolerne for protestskoler, mener Mogens Ballegaard. Han er næstformand for Grønbjerg Friskole, der rykker ind i byens skolebygninger, når Grønbjerg Skole i Ringkøbing-Skjern Kommune flytter ud.

"Vi erstatter folkeskolen murstensmæssigt, men vi har et klart mål om at lave en skole ud fra Grundtvigs og Kolds principper. Skolen har været under opsejling i fire år, fordi politikerne har sparet og sparet på vores folkeskole", siger Mogens Ballegaard til folkeskolen.dk.

Nedlagt skole ligger lige til højrebenet

Heller ikke Hans Christian Vad, formand for Herborg Friskole, vil kalde sin skole for en protest mod beslutningen om at nedlægge Herborg Skole, der også ligger i Ringkøbing-Skjern Kommune.

"Vi har en god folkeskole, men vi har nogle ideer til, hvordan vi kan få en endnu bedre skole. Vi vil blandt andet have daglig bevægelse ind i skemaet og arbejde med sundhed, musik og drama", siger Hans Christian Vad.

Samme melding lyder fra Lemvig Kommune, hvor Udefriskolen overtager Fabjerg Skole.

"Vi laver en heldagsskole med meget mere udendørs undervisning end i folkeskolen. Det er en tanke, vi har arbejdet med i nogle år, men vores lille by kan ikke trække to skoler. Når så politikerne lukker Fabjerg Skole, ligger det lige til højrebenet at gå i gang. At vi kan købe skolebygningerne af kommunen er bare et plus", siger Udefriskolens næstformand, Kirsten Berggren.

På Bornholm bliver Svaneke Friskole til i protest mod, at den lokale folkeskole mister sin overbygning til Nexø Skole.

"Vi vil gerne have en hel skole for at holde børnene i byen, så vi ikke bliver affolket", siger initiativtager Charlotte Adams.

Lollands Friskole åbner indirekte, fordi Lollands Kommune nedlægger Halsted-Avnede Centralskole og Møllemarkskolen i Nakskov.

"Vi åbner ikke alene på grund af skolenedlæggelserne, men det spiller da en rolle, at forældre fra de to skoler har opfordret mig til at placere friskolen på Vestlolland, fordi de er imod stordrift", siger Brian Nielsen, der bor i Nyråd ved Vordingborg, men stammer fra Nakskov. Han vil bygge friskolen op om individuel undervisning i dansk og matematik.

Selv om kommunerne håbede, at den skærpede tidsfrist kunne begrænse antallet af friskoler, tager KL meldingen om 18 nye friskoler med sindsro.

"Den nye regel kan sagtens have hjulpet. Nu har skolerne brugt tiden på at skabe et fornuftigt grundlag i stedet for blot at være en protestskole. Desuden ved kommunerne ved, om der åbner en ny skole, inden de lægger budget i december i stedet for, at de bliver overrasket i februar og pludselig ikke får den besparelser, de havde regnet med", siger den radikale Henrik Larsen, formand for KL's børne- og kulturudvalg til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Tidligere skulle nye friskoler først anmeldes i februar, mens fristen for at nedlægge skoler udløber 1. december.

20.000 kroner var en forsikring

I alt blev der anmeldt 28 nye friskoler, da fristen udløb midt i august 2007. Dengang betalte initiativtagerne 20.000 kroner i depositum til Undervisningsministeriet, men da der skulle falde yderligere 10.000 kroner 1. februar i år, faldt ti friskoler fra.

Flere ansøgere har trukket sig, fordi deres folkeskole alligevel ikke bliver nedlagt til sommer. Det er Herrup Skole i Holstebro Kommune et eksempel på. Undervisningsministeriet betaler ikke de 20.000 kroner tilbage. Alligevel afviser initiativtager Ellen Dissing, at pengene er spildt.

"Indbetalingen var en forsikring, som viste vores politikere, at vi mente det alvorligt, når vi sagde, vi ville åbne en friskole. Vi har råd til halvanden gang mere, hvis det skulle være. Samtidig har vi vist, at vi er et aktivt samfund, og det skal vi bruge til at skille os ud og tiltrække flere elever fra vores opland", siger Ellen Dissing.

Gitte Johansen synes heller ikke, at borgerne i Sparkær i Viborg Kommune har spildt 20.000 kroner på at anmelde en friskole.

"Det lægger et pres på politikerne, når man viser, at man kan samle penge ind. Selv om vi var kommet langt med tanken om en friskole, er det bedst med en folkeskole, for ikke alle i byen er villige til at betale for at få deres børn i skole", siger Gitte Johansen.

Kommune vil ikke sælge til skoleformål

Meldingen går igen i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor Finn Tarpgaard var parat til at åbne Stadil-Vedersø Friskole i som erstatning for den lokale folkeskole. Og på Bornholm, hvor politikerne ville nedlægge Klemensker Skole.

Udsigten til en friskole fik dem til at ændre kurs, mener Annika Elleby, næstformand i skolebestyrelsen på Klemensker Skole og initiativtager til Klemensker Fri Skole.

"Vi skulle som den eneste skole på hele øen lukkes, men vi har kæmpet os tilbage og fortsætter som en afdeling sammen med to andre skoler. Vi mister vores overbygning, men det kan vi leve med. Folkeskolen bliver udsultet, hvis der åbner en friskole, hvor gang der bliver nedlagt en folkeskole", siger Annika Elleby.

På Lolland havde Halstedhus Efterskole anmeldt en friskole. Planen var at købe Halsted-Avnede Centralskole af kommunen, når skolen bliver nedlagt til sommer. Det bliver ikke til noget, for Lollands Kommune vil ikke sælge bygningerne til skoleformål, som konkurrerer med folkeskolen.

De 18 friskoler, der er planlagt til at åbne til august, bliver ikke nødvendigvis til noget alle sammen. Det afhænger af, om de får elever nok.

Her erstattes folkeskoler af friskoler

Bornholm:

Svaneke Privatskole er en udløber af, at Svaneke Skole lægges sammen med Nexø Skole og Bodilsker Skole og overbygningen flyttes til Nexø.

Langeland:

Magleby Fri- og Efterskole erstatter Magleby Centralskole

Tønder:

Branderup Friskole erstatter Branderup Skole. Forældrene søgte selv om at få Branderup Skole nedlagt, så de kunne overtage bygningerne.

Ringkøbing-Skjern Kommune:

Grønbjerg Friskole erstatter Grønbjerg Skole.

Herborg Friskole erstatter Herborg Skole

Hoven Friskole erstatter Hoven Skole.

Lemvig:

Udefriskolen erstatter Fabjerg Skole.

Viborg Kommune

Bjerregrav Friskole erstatter Bjerregrav Centralskole, som politikerne ville gøre til en afdeling af Møldrup Skole.

Langsø Friskole erstatter Vammen Skole.

Nørreå skolen erstatter Skjern Skole, der nedlægges som afdeling under Bøgeskovskolen i Bjerringbro.

Her droppes friskolen, fordi folkeskolen overlever

Klemensker Fri Skole på Bornholm

Hornsherred Privatskole i Frederikssund

Ballum Friskole i Tønder Kommune

Stadil-Vedersø Friskole i Ringkøbing-Skjern Kommune

Herrup Friskole i Holstebro Kommune

Sparkær friskole i Viborg Kommune