Den tidligere formand for Håndarbejdslærerforeningen Hanne Eskildsen er valgt som formand for den nye forening, og tidligere formand for Sløjdlærerforeningen Wisti Pedersen er næstformand.

Ny formand: Slå sløjd og håndarbejde ihjel

Formanden for den nye forening for håndværk og design, Hanni Eskildsen, håber at kunne få ændret sprogbrugen omkring faget, så håndværk og design kan løsrive sig fra sløjd og håndarbejde.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg vil så gerne have slået ordene sløjd og håndarbejde ihjel. Det er kun ved at tale om håndværk og design, at vi kan få faget til at blomstre. Det skal vi gøre en indsats for", siger Hanni Eskildsen, formand for Den faglige forening Håndværk og Design. Foreningen blev stiftet i fredags, og det er en fusion af de to faglige foreninger Danmarks Håndarbejdslærerforening og Danmarks Sløjdlærerforening.

"Det gælder om at skabe de bedste muligheder for faget, og den intention tror jeg, at vi alle sammen har, fordi vi oplever en glæde ved at eksperimentere med et fagområde. Det er et fagområde med evig udvikling. Vi er ikke låst fast på bestemte materiale. Vi tager nogle ting og giver dem nyt liv med de håndværksmæssige teknikker, som vi har. Det, synes jeg, er smadderspændende".

Nu er der én forening for Håndværk og Design

9 år undervejs

Der har været mange og ikke mindst skiftende politiske vinde omkring henholdsvis sløjd, håndarbejde, materiel design og håndværk og design, og således blev de lærerstuderende i en periode undervist i et fag, der ikke fandtes i folkeskolen. Nu hedder fremtiden håndværk og design, og den faglige forening skal være med til at definere faget ifølge formanden.

"Endelig har vi en ny forening, der skal støtte op om det nye fag, som bliver obligatorisk i folkeskolen pr. 1/8-16. Det har været en lang og trang vej, fordi man allerede i 2007 begyndte at snakke om materiel design. Nu skal vi sammen opbygge nogle rammer for faget, for der er både mange muligheder og udfordringer", siger hun og minder om, at faget har læringsmål lige som alle andre fag, og at det ikke bare er et tidsfordriv.

"Vi har alle sammen lært om Blooms taksonomi, og det sidste, der er kommet på, er, at det højeste niveau er 'at skabe'. Før var det højeste niveau 'at vurdere', men nu er det 'at skabe'. Det er jo det, vores fag inviterer til".

Foreningen skal pege fremad

Bestyrelsen i foreningen for håndværk og design har konstitueret sig, og herfra er der nok arbejde at tage fat på. De to gamle foreninger skal afvikles helt, lokalforeninger rundt om i landet skal op at stå, og så er der ikke mindst et ønske om at få faget på dagsordenen.

"Jeg vil gerne være med til at løbe foreningen i gang, og jeg siger 'i gang', fordi lige om lidt går jeg på pension, og foreningen skal ikke ledes af pensionister. Det skal være en forening for unge kommende håndværk og designlærere, og ikke kun os der er håndarbejds- eller sløjdlærere. Men vi gamle skal give erfaring videre til de unge", siger Hanni Eskildsen, der har været med i Håndarbejdsforeningens faglige arbejde siden 1983, og siddet som formand de seneste syv år.

"Foreningen skal være til glæde og gavn for dem, der kommer ud som nyuddannede, for jeg har haft et knaldgodt skoleliv med at undervise i faget, og det vil jeg også ønske for mine kommende kolleger", siger hun.

"Sløjde" som arbejdsform

Wisti Pedersen er ny næstformand i Den faglige forening Håndværk og Design og afgående formand for Danmarks Sløjdlærerforening. Han glæder sig over, at foreningen og bestyrelsen allerede er klar til at fortsætte arbejdet, hvor de to gamle foreninger slap.

"Jeg er meget glad for, at vi har fået valgt en fantastisk erfaren og kompetent bestyrelse med mange års praktisk erfaring både med håndværksfagene i grundskolerne, fagligt foreningsarbejde, og at den tillige har repræsentanter fra næsten alle landsdele og læreruddannelsen", siger han.

"Det er naturligvis med blandede følelser, at Danmarks Sløjdlærerforenings navn nu fusioneres bort. Men det er jo fantastisk, at vi nu kan 'sløjde' videre i et nyt fag og i en kraftfuld ny forening. 'Sløjd' og det at 'sløjde' som begreb og arbejdsform, hvor man skaber og bliver skabt, vil fortsætte i det nye fag, men nu i den svenske form, hvor vi sløjder i alle materialer, bløde som hårde".