Andlearning har været ude på Skårup Skolen på Fyn og optaget seks små film om håndværk og design.
Foto: Andlearning
Håndværk og design-videoer på vej til lærerne
Det lille firma Andlearning er med penge fra Undervisningsministeriet ved at udvikle et site med videoer af håndværk og design. Forrige torsdag mødtes sløjd- og håndarbejdslærere, lektorer og studerende med initiativtagerne for at give feedback på de første seks film. ”Det lover godt”, lyder det fra sløjdlærernes formand.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Små 30 mennesker var samlet til Prototype Cafe på Nørrebro i København forrige torsdag for at se, hvad AndLearning havde fået produceret. Seks små film af håndværk og design, alle fra Skårup Skole på Fyn kunne de fremvise. Og der var umiddelbar ros og god feedback fra de forsamlede lærere og studerende.
"Jeg synes, det er et meget spændende projekt. Vi har været med og snakket med dem gennem 1 ½ år. Og vi er enormt glade for, at de har villet bruge vores fag som spydspids", fortæller formand for Sløjdlærerforeningen Wisti Pedersen, som var med til mødet.
Lærerne blev på mødet også bedt om at komme med ideer til flere film, og her var der ingen mangel. Over 100 ideer blev det til. Både lærer til lærer-film, men også gerne elev til elev eller classrom-optagelser. Nogle ønskede sig noget om design i praksis, didaktiske fif, en udpinnet designproces fra idegenerering til produkt, eller helt enkle introduktioner til materialer - måske med elevspeak. Og så blev der talt en del om, hvordan man skal organisere det nye fag, som har en del praktiske udfordringer i forhold til lokaler og lærerkræfter.
Louise Hvid Jensen, som er medstifter i AndLearning var meget glad for mødet med feedback og ideer fra lærerne.
"Vi fik et godt billede af, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Der var en super stemning, og vi fik fortalt lærerne om det nye community og inviteret til et samarbejde".
Hun har sammen med sin partner, der begge arbejder frivilligt på projektet, lagt et stykke arbejde i at finde eksemplariske forløb. De har været i kontakt med pilotskolerne, men det har ikke været så ligetil at komme ud og filme. Folk vil gerne have besøg, men som regel først senere. Det overrasker ikke Wisti Pedersen.
"Der er ikke så forfærdeligt mange gode forløb i gang i øjeblikket. Det skyldes nok både, at faget ikke er kommet rigtigt i gang endnu, og så lærernes hverdag. Man vil gerne, men man har ikke tid til at tænke nye kreative tanker. Og hvis man skal dele sit forløb med andre, vil man også gerne, at det skal være virkelig godt", siger han.
Louise Hvid Jensen understreger dog, at det ikke behøver at være perfekte forløb. Bare det at se andres praksis giver inspiration og refleksion, og det er det, det hele handler om. AndLearning har fået 365.000 kroner til at lave det communitysite, hvor videoerne skal ligge, og til at betale for fotograf og klipning af en række film. Hvad der skal ske, når pengene er brugt, er endnu ikke afgjort.
"Det her er ikke vores projekt, det er lærernes. Så alle, der gerne vil bidrage er velkomne. Vi har nedsat to arbejdsgrupper, der skal kvalificere de næste film og være medproducenter. Vi har midler til at lave ca. 20 praksisvideoer. Skal der laves flere videoer professionelt, skal der søges flere penge", siger Louise Hvid Jensen.