60-70 lærere og undervisere var troppet op onsdag aften for at høre om det nye videonetværk for håndværk og design.

14 nye inspirationsvideoer til håndværk og design

I forgårs blev det nye video-fællesskab for håndværk og design lanceret med deltagelse af en god flok lærere og fagfolk. Blandt oplægsholderne var folketingspolitiker Mathias Tesfaye, som understregede at håndværk- og designlærerne har en utroligt vigtig opgave. I modsætning til de fleste andre fag i skolen lærer de nemlig ikke børnene at vide men at kunne.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

14 nye videoer med inspiration til håndværk og design-undervisningen ligger klar på det nye community Håndværk og design. Det lille iværksætterfirma &Learning har fået filmet lærere, som fortæller om og viser deres undervisning, og flere videoer er på vej uge for uge. I går var 60-70 lærere og læreruddannelsesundervisere i håndværk og design samlet i "Republikken" i København for at høre om det nye netværk, få oplæg fra fagpersoner og ikke mindst netværke over vin, øl og lækre små agurke- og krabbesnacks.

Se &Learnings video fra lanceringen

"Man kan sige, at vi er en filmklub for alle os, der kan blive klogere på undervisningspraksis - med den ekstra dimension at med alle kan være med til at producere filmene", lød det fra Nicolei Seest, som er halvdelen af firmaet &Learning, som har løbet projektet i gang. Han og Louise Hvid Jensen  søgte og fik for to år siden udlodningsmidler og gik i gang med at producere videoer - den første fra Skaarup Skole. Siden er der kommet flere til, men der er ikke fremover penge til at producere filme og klippe videoerne, så lærerne blev opfordret til at begynde at lave dem selv.

Håndværk og design-videoer på vej til lærerne

"Tanken er ikke bare at vise produkterne, men processerne - hvad er det for nogle metoder vi bruger. Og det er ikke nødvendigvis best practice. Men god practice og inspiration. I stil med Ted's slogan('ideas worth spreading' - red.), kunne vores være Practice worth sharing", sagde Nicolai Seest.

Håndarbejdslærer Judy Naomi Hargreave, som er med i nogle af inspirationsvideoerne fortalte om, hvor udviklende og lidt nervepirrende det har været at være med.

"Nogle gange skal man sige ja til noget, som man ikke er helt tryg ved som lærer. Men jeg fik rigtig god sparring, og det har givet en masse at være tvunget til at sætte ord på det, jeg kan og gør. Det er jo det, jeg kræver af eleverne hver dag. Og så blev jeg faktisk glad for at se, at det jeg tror sker i undervisningen, faktisk sker".

Skævt billede af, hvad kundskab er 

Med glas i hånden og stående kunne de forsamlede høre små korte oplæg om tanker og tendenser i faget fra ph.d- studerende Lisa Fälling Andersen, leder af FabLab Nordvest Rasmus Grusgaard, professor Per Fibæk og folketingspolitiker Matthias Thesfaye (S), som har skrevet bogen 'Kloge Hænder'.

Ph.d-studerende: Håndværk og design vil tage tid

Mattias Tesfaye har tre gange skiftet frem og tilbage mellem sit murerjob og Folketinget, og han undrer sig over folks kommentarer:

"Hver gang, jeg er stoppet ved skrivebordet og startet på stilladset, har folk spurgt, om jeg ikke var bange for at komme til at savne udfordringer. Det har forfulgt mig, for det må jo være utroligt spændende at sidde bag hæve-sænkebordet, hvor det farligste redskab er en papirclips, i modsætning til at stå på et stillads i 20 meteres højde og bygge et hus. Men det er tilgangen - også blandt mine håndværkervenner, for de spørger aldrig, om jeg ikke er bange for at komme til at mangle udfordringer på Christianborg".

Han undrer sig over, at kun syv procent af forældrene ønsker at deres børn kommer til at arbejde med hænderne, mens 80 procent ønsker at børnene bliver papirdyr. Han henviste til middelalderen, hvor det at bygge katedralerne havde ligeså høj status som at tale i dem. Men på et tidspunkt i 20. århundrede har man sagt, at man er klog, hvis man ved en masse, men ikke kan binde sit eget snørebånd.

Anmeldelse af Kloge hænder

"Vi har fået skævt billede af, hvad kundskab er. Men det I arbejder med, er at lære børn at kunne. Det synes jeg er utroligt vigtigt og afgørende. Der er rigeligt med fag, der lærer børn at vide, og en konstant tendens til at lægge vægten i folkeskolen på viden. Så jeg håber, at I ikke ligger under for presset for, at viden er det vigtigste. Jeg vil opfordre alle til at filme det I kan. Jeres fag egner sig mere end noget andet til det her, og det er vigtigt, at I udvikler den særlige faglighed, I har".

Professor: Håndværk og design har fået tid 

Professor Per Fibæk kaldte det nye netværk en flot og lovende præstation, som også kan inspirere andre fag på skoleområdet. Han pegede på, at der har været meget berettiget kritik af, at skolereformen bliver trukket ned over lærerne oppefra fra politikere og forvaltning

"Men den afgørende del af skolernes praksis udvikles med lærerne i spidsen nedefra. Det, der kommer fra politikerne, er jo kun rammer og forvaltningspraksis, som ofte kun har beskeden virkning på, hvad der sker i faglokalerne. Jeg har på afstand fulgt håndværk og design i skolen, og det forekommer mig være en eksemplarisk proces". Håndværk og design ser ud til at udvikle sig efter den gode klassiske model, hvor lærerne udvikler og afprøver og først når man har gjort praktiske erfaringer og har nået en rimelig grad af enighed, så træffer man beslutninger".

Wisti Pedersen fra den ny faglige forening Håndværk og Design, som bliver stiftet 19. april som erstatning for Sløjdlærerforeningen og Håndarbejdslærerforeningen var også til stede til eventen for at lykønske.

"Vi vil som forening fortsat løbende støtte og samarbejde med Fagfællesskabet om promotion, fundraising, og videreudvikling af sitet og videoerne igennem et kommende medieudvalg med rødder i den nuværende redaktionsgruppe. Vores ni lokalforeninger og H&D-cafeer kan danne rammen for det lokale fysisk lærernetværk og i det cafemiljø kan medlemmer og studerende, som ønsker at skabe nye videoer til Fagfællesskabet Håndværk og Design samles og få støtte og sparring til indhold, form og praktisk udførsel".