Anmeldelse

Lige i øjet

Med stor faglighed, humor og fornyelse af gamle travere går man ikke galt i byen med denne bogs tilgang til håndværk og design for de mindste elever.

Offentliggjort Sidst opdateret

Fakta:

Håndværk & design på begyndertrinnet

Forfattere:  Rikke Hyldahl Homann og Marianne Muhlig

500 kroner

96 sider

Forlaget Meloni

Både i sin form og i forhold til selve emnet har denne bog en befriende direkte tilgang til sit genstandsfelt. Det handler om håndværk og design som skolefag, som sprogfag og som afsæt for en større omverdensforståelse. Allerede i indledningen gør forfatterne klart, at de vil tilgå deres indhold i en vekselvirkning mellem didaktiske overvejelser og konkrete læringsforløb og at der skal være plads til en legende tilgang. Dertil kommer en klar afgrænsning af de praktiske rammer, der i øjeblikket er omkring selve faget – både det obligatoriske forløb fra tredje til sjette klasse, der er rammen for denne bog, og muligheden for valgfag i syvende og ottende klasse. Afrundende nævnes, at alle de beskrevne og vel illustrerede forløb er afprøvet i praksis, hvilket gør, at de både fremstår autentiske og direkte tilgængelige.

Bogens faglige indhold er disponeret i otte afsnit, der hver især består af en kort introduktion med begrundede overvejelser fulgt af oplæg til opgaver og elevrettede øvelser. Som et lille grafisk raffinement er formålet med de enkelte opgaver markeret med en orange cirkel. På side 45 findes desuden et overskueligt lille skema over de tre primære tilgange i form af tekstil, træ og metal – som skabt til præsentation blandt forældre, der gerne vil vide mere om faget, som det fungerer i dag.

Blandt de otte tilgange kan nævnes noget om kompetencer og progression, legende læring, at færdes i værkstedet og grundlæggende teknikker med mere. Dykker man ned under overskrifterne følger klare afgrænsninger og en særlig opmærksomhed på blandt andet sikkerhed, bæredygtighed og fortsat udvikling af fagsprog.

Indlejret i de otte afsnit findes 16 forslag til elevforløb. Og lad det være sagt med det samme: De er virkelig gode. Her er lagt en ekstra fornyende dimension ind i forhold til mange af de gamle travere, der ses rundt omkring, og som tydeligt har haft svært ved at slippe slægtskabet til de klassiske håndværksfag. Som en særlig kvalitet er der her hele tiden tænkt i at udvide fagsproget og forståelsen for værdien af sikkerhed og viden.

En del af oplæggene fordrer også en god forundersøgelse – fin forøvelse til faglig research – forud for en egentlig designproces, ligesom der flere steder kobles til kendte legeuniverser. Her kan nævnes fremstilling af legemad til yngre elever, skolelægens klinik, figurer inspireret af spiluniverset Minecraft og ideer til hvordan indsamlede materialer fra naturen kan kobles med viden om klassiske knob. Det hele krydret med en befriende humor, der vil gå rent ind hos målgruppen.