Haderslev vil tiltrække tyskere til læreruddannelsen

Læreruddannelsen i Haderslev har søgt ministeriet om dispensation til at oprette et særligt hold for udlændinge med intensiv danskundervisning. De vil i første omgang forsøge at tiltrække tyskere, som senere kan undervise i danske skoler.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Planerne er en direkte udløber af rapporten Internationale Perspektiver i Læreruddannelsensom, som Rådet for Internationalisering kom med i sommer.

Samtidig kom der fra Cirius sidste år en markedsføringsrapport om mulighederne for at tiltrække tyske studerende til danske uddannelser. Den fortæller, at mange unge ikke kan komme ind på uddannelserne, fordi der er begrænset optag. Halvdelen af de tyske länder har indført studieafgifter, så ifølge rapporten er der reel mulighed for at tiltrække studerende til Danmark, fortæller leder af internationaliseringen på CVU Sønderjylland Tove Heidemann.

"De to ting i kombination fik os til at udvikle ideen om et særligt tilrettelagt første årgang for tyske studerende".

Dispensation til engelsk som 'lille' linjefag

De studerende vil have et særligt første år på uddannelsen. De vil få massiv danskundervisning på sprogskole, pædagogisk dansk på seminariet og sprogtræning med de lærerstuderende, som har dansk som andetsprog.

De skal desuden starte med linjefaget engelsk. Det er ikke muligt i den nye læreruddannelse, hvor de studerende skal vælge mellem dansk, naturfag og matematik som første linjefag. Desuden ønsker Haderslev at linjefaget engelsk skal kunne læses som et lille linjefag, hvilket heller ikke er muligt i den nye uddannelse. Derfor har uddannelsen søgt ministeriet om dispensation på de to områder.

"At starte med engelsk, tror jeg ikke, at der bliver problemer med at få lov til, for det gør de allerede på KDAS. Når vi gerne vil have, at de skal kunne læse engelsk som lille linjefag, er det for at de får mulighed for at vælge to yderligere fag. Optimalt vil være engelsk, natur/teknik og tysk", forklarer Tove Heidemann.

De tyske studerende skal gå på hold med de danske studerende, som har linjefaget engelsk.

Positiv undervisningsminister

Tove Heidemann har præsenteret ideen for undervisningsminister Bertel Haarder ved et møde i efteråret, og her var ministeren meget begejstret.

"Det er sød musik i mine ører, men det kræver også en dispensation, som jeg gerne vil støtte over for forligspartierne", lovede Haarder.

Tove Heidemann er derfor meget fortrøstningsfuld i forhold til at opnå dispensationerne. Uddannelsen har ikke søgt om ekstra bevillinger, da de ikke forventer, at linjen vil koste ekstra.

Skulle nogle af de færdiguddannede lærere ønske at komme tilbage til Tyskland, taler Tove Heidemann i øjeblikket med det universitetet, der uddanner lærere i Tyskland, om en anerkendelse af den danske uddannelse.

Men hun forventer, at langt størstedelen af de tyske studerende vil blive ansat i danske skoler.

"Det bliver en gevinst at få de færdiguddannede lærere. De har friske øjne og en spændende kombination af udenlandsk baggrund en ren dansk læreruddannelse".