Anmeldelse
Indianer-atlas
Stammer og steder
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
'Har du noget om indianere?' Et velkendt spørgsmål for skolebibliotekarer og medarbejdere ved amtscentraler. Det har vi, temmelig meget endda. Danske skoleelever får megen undervisning om indianere, og i denne undervisning lægges sikkert oftest vægt på at fremstille indianerne dels som ofre, dels som mennesker, der tilstræbte at leve i harmoni med naturen. Måske glemmer man, at i det mindste de samme indianeres forfædre drev rovdrift på naturen og udryddede de fleste af de større dyrearter, heriblandt hesten, som europæerne genindførte.
Også denne indianerbog lægger vægt på at beskrive de mere positive sider af indianernes kultur. Det nævnes dog, at de førte talrige indbyrdes krige. Til forskel fra de fleste andre bøger om emnet fortæller denne kortfattet om de enkelte stammer. Bogen er opdelt, så hvert kapitel omhandler folkene i de større regioner, for eksempel prærien. Illustrationerne er tegninger, som er baserede på gamle afbildninger. Hvert afsnit indledes med et helsides farvefoto, som er beskrivende for regionen, dernæst gives en almen omtale af områdets stammer sammen med et kort, som viser, hvor de levede. De største og bedst kendte stammer eller stammegrupper får særlig omtale med illustrationer, oftest af en kriger. Også kendte danske betegnelser er med. Dog ikke alle, man leder forgæves efter mohikaner. Det kunne ellers være interessant at se, om den sidste var død, for man får også at vide, hvor mange af de enkelte folks efterkommere der findes i dag og hvor. Men man kan læse om Pocahontas folk.
En flot og spændende bladrebog for indianerinteresserede, men også en mulighed for at skaffe sig eksakte, kortfattede oplysninger om mange af de talrige indianske folk - og inuitter (eskimoer) for resten også.