Ytringsfrihed

Engelsbrektsskolan, Stockholm

Svensk skoleleder tiltalt for at krænke lærernes ytringsfrihed

En skoleleleder i Stockholm risikerer fængsel i en sag om forsøg på at opklare, hvilke medarbejdere der havde talt med lærernes fagblad om en arbejdsmiljøsag på skolen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Lederen af en stor kommunal skole i det centrale Stockholm risikerer fængsel i en sag om krænkelse af lærernes ytringsfrihed, skriver det svenske lærerforbunds medie Vi Lärare

Et element i den svenske ytringsfrihedsgrundlov er et efterforsknings- og repressalieforbud, som indebærer, at offentlige arbejdsgivere ikke må forsøge at finde ud af, hvilke medarbejdere der har talt med pressen eller straffe en medarbejder for at ytre sig til medierne. 

Det er det forbud, skolelederen på Engelbrektsskolan nu er tiltalt for at overtræde. 

En periode sidste efterår med underbemanding og store arbejdsmiljøproblemer på mellemtrinnet kulminerede den 23. november 2023 med, hvad der ifølge Vi lärere var rent  kaos. 180 elever rendte rundt uden opsyn på gangene, og flere elever blødte og græd. Skolens arbejdsmiljørepræsentant greb ind med en såkaldt arbejdsstandsning, hvor arbejdet stoppes af hensyn til de ansattes sikkerhed. 

Ifølge de ansatte ignorerede skolelederen dog arbejdsstandsningen, og skolelederen afviste over for Vi Lärare både, at der var kaos, og at problemerne den pågældende dag havde med personalemangel at gøre. 

Efterfølgende kaldte skolelederen en række ansatte ind på sit kontor, og en af dem optog samtalen. “Den her artikel, som dukkede op i Vi Lärare, var du på nogen måde indblandet?" og "Hvorfra får de de billeder, de tegner?", hører man skolelederen spørge. 

Forbundet Sveriges Lärare stævnede Stockholms Kommune både for brud på arbejdsmiljø- og på ytringsfrihedsloven. Sagen endte med, at Stockholms Kommune anerkendte, at skolelederen havde overtrådt efterforskningsforbuddet og gik med til at betale 30.000 svenske kroner i erstatning til medlemmet og 20.000 til fagforeningen for overtrædelse af efterforskningsforbuddet. 

Politi og anklagemyndighed er også gået ind i sagen, og det har altså nu betydet, at skolelederen er tiltalt efter en paragraf, som kan give fængsel.