Overenskomst

Lærere på frie grundskoler, herunder lærerne på private gymnasiers grundskoler som Ingrid Jespersens Skole på Østerbro i København, er ansat på statslig overenskomst, som Lærernes Centralorganisation forhandler med Medarbejder og Kompetencestyrelsen under Finansministeriet.

De statslige parter har udvekslet overenskomstkrav: Kræver "betydelige" lønstigninger

Startskuddet til de offentlige overenskomstforhandlinger er netop gået med udvekslingen af krav på det statslige område. I morgen fredag udveksles krav på det kommunale område, herunder folkeskolen.

Offentliggjort

Der blev stillet krav om "betydelige lønforbedringer", da overenskomstforhandlingerne i den offentlige sektor i dag blev indledt med kravudveksling på det statslige område.  

"Som følge af den høje inflation de seneste par år har alle medarbejdere i den statslige sektor lidt et betydeligt reallønstab", siger formand for forhandlingsudvalget CFU Rita Bundgaard i en pressemeddelelse. 

"Vi står samtidig oven på en trepartsaftale, hvor der er behov for en tydelig og bred anerkendelse af den store indsats, som alle medarbejdere i staten dagligt yder for at holde velfærdssamfundet stærkt og velfungerende", siger hun videre.

Resultatet af overenskomstforhandlingerne skal derfor ifølge formanden for forhandlingsudvalget tydeligt kunne "ses på de statsligt ansattes lønsedler".

Også i de særlige forhandlinger for lærere på statsoverenskomst, står lønnen højt på kravlisten:

De forhandler på det statslige område

Forhandlingsudvalget på medarbejderside, CFU, består af:  

Rita Bundgaard (formand), formand for OAO-S, formand for HK Stat

Lisbeth Lintz (næstformand), formand for Akademikerne

Gordon Ørskov Madsen, formand for LC

Jesper Korsgaard Hansen, formand for CO10, Formand for Centralforeningen for Stampersonel

CS Lydia Callesen, næstformand for OAO-S, forhandlingssekretær i 3F

Forhandlere på arbejdsgiversiden:

Nicolai Wammen, finansminister 

Kent Harnisch, departementschef i Finansministeriet

Christian Liebing, direktør i Medarbejder- og Kompetencestyrelsen

Tina Feldt Jessing, vicedirektør i Medarbejder- og Kompetencestyrelsen

"Generelle markante lønstigninger til alle på frie grundskoler, efterskoler og frie fagskoler", hedder kravet, som Lærernes Centralorganisation (LC) har afleveret til Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. 

Listen af krav for DLF-organiserede lærere på statsoverenskomst indeholder desuden forlænget anciennitetsforløb for lærere og børnehaveklasseledere, løft af kostskoletillægget, løft af børnehaveklasseledernes løn og forhøjelse af undervisningstillægget for grundskolelærere fra time 750. 

Der er DLF-organiserede lærere på statsoverenskomst på blandt andet private gymnasiers grundskoler, lærere på Røde Kors' asylskoler og lærere på frie fagskoler. Også på sosu-undervisernes vegne kræves højere løn generelt og i form af forhøjelse af basisløntrinnene.

Modparten kræver undervisningstillæg afskaffet

Modparten, Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, kræver til gengæld undervisningstillægget til lærerne helt afskaffet. 

Og på sosu-skolerne kræves paragraffen om et maksimalt undervisningstimetal ophævet.

Danmarks Lærerforening vil nu læse arbejdsgivernes krav. På forhånd forventer Lærerforeningen gode resultater på lønnen, men lægger også vægt på kravet om en bl.a. en lærerstartsordning og seniorvilkår. 

Fredag eftermiddag udveksles krav på det kommunale område, herunder folkeskolen, mellem Forhandlingsfællesskabet og KL. 

(se alle krav nederst i artiklen)

Tidsplan for OK24-forhandlingerne

  • Sammenkædning i Forligsinstitutionen

    Ved trepartsaftalen den 4. december blev det aftalt, at OK24-forhandlingerne afsluttes i Forligsinstitutionen, hvor forligsmanden vil samle de forhandlede overenskomstsforslag på hovedorganisationen FH's område i ét mæglingsforslag, som sendes til afstemning blandt de kommunalt ansatte. 

    Hvis flertallet på arbejdstagerside - eller i KL's bestyrelse - afviser mæglingsforslaget, kan der blive konflikt. Forligsmanden har dog kompetence til at udsætte varslede kampskridt. Er der fx varslet strejke, kan denne tidligst begyndes ved døgnets begyndelse på 5.-dagen efter de 2 uger, eller - hvis forligsmanden indenfor de 2 uger erklærer forhandlingerne for afsluttet uden forlig - på 5.-dagen efter forligsmandens erklæring. Hvis den varslede arbejdsstandsning vurderes at ville få vidtrækkende samfundsmæssig betydning eller i øvrigt skønnes at ville have uheldige konsekvenser for mulighederne for at opnå en fredelig løsning af konflikten, kan arbejdsstandsningen udsættes i yderligere 2 uger. Samlet kan forligsmanden altså udsætte en arbejdsstandsning med 2 x 2 uger + 4 dage. 

  • De enkelte organisationers specielle forhandlinger afsluttes

  • Tredje politiske forhandlingsmøde

    Slutspurten indledes

  • Alle organisationers specielle forhandlinger skal være i gang

  • Andet politiske møde

  • Første politiske forhandlingsmøde

    De politisk valgte forhandlere fra henholdsvis de kommunale arbejdsgivere og arbejdstagere har første møde. I spidsen står henholdsvis formand for KL's løn- og personaleudvalg, borgmester Michael Ziegler, og formand for Forhandlingsfællesskabet, FOA-formand Mona Striib. 

  • Generelle forhandlinger indledes

    Første forhandlingsmøde mellem de tekniske forhandlere fra henholdsvis KL og Forhandlingsfællesskabet for de kommunalt ansattes organisationer. 

  • Organisationsforhandlinger indledes

    Forhandlingerne mellem KL og de enkelte oganisationer om deres særlige områder indledes.

  • Udveksling af krav på det kommunale område

    Forhandlingsfællesskabet for alle kommunalt ansatte og de enkelte organisationer (for DLF-medlemmernes vedkommende Lærernes Centralorganisation/LC) afleverer deres overenskomstkrav til arbejdsgiverne KL og vice versa. 

  • Udveksling af krav på det statslige område

    DLF-medlemmer på statslig overenskomst er bl.a. lærere på private gymnasiers grundskoler, sosu-undervisere, lærere på Røde Kors' asylskoler, lærere på frie fagskoler, konsulenter i ministeriet mv. 

De generelle krav for alle på det statslige område

Specielle krav, som er udvekslet på de tre arbejdsgiverområder: