New Zealand opgiver større klasser efter massivt oprør

I John Hatties hjemland New Zealand er premier- og undervisningsministeren nu vendt på en tallerken og vil alligevel ikke finansiere lærernes efteruddannelse ved at proppe flere elever i klasserne. En massiv kampagne fra lærerorganisationer og forældre gav resultat.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Premierminister John Key mener stadig, at planen om at spare lærere væk og øge klassekvotienten var en god ide, men i erkendelse af, at regeringen har tabt kampen mod forældrene og kunne se frem til måneder med strejker og demonstrationer, har den droppet forslaget om at spare 500 millioner kroner over fire år ved at øge antallet af elever per lærer i de offentlige skoler.

Den new zealandske professor John Hattie er blevet verdenskendt på et gigantisk forskningsprojekt, der på basis af 800 metaanalyser af forskning fra store dele af verden ranglister, hvilke indsatser i skolen, der giver størst effekt på elevernes resultater. Og at reducere antallet af elever i klasserne giver ikke i sig selv ret meget effekt. Men de newzealandske forældre og lærere var helt sikre på, at fyring af op til syv lærere per skole ville have en mærkbart forringende effekt på undervisningen. Men lærerorganisationen PPTA citerer en akademisk analyse af Hatties forskning, som konkluderer, at det ikke betyder, at klassestørrelse ikke betyder noget:

"Hattie anerkender, at klassestørrelse ikke meningsfyldt kan isoleres fra andre potentielt vigtige pædagogiske relateredere variabler. At sænke klassekvotienten har måske kun en lille effekt isoleret set, men det er ikke det, det handler om. Det handler om, at en lavere klassekvotient giver læreren (og børnene) mulighed for at gøre ting anderledes".

Undervisningens hellige gral

Lærere og forældre har stået sammen i demonstrationer og kampagner i foråret: "Vi har sejret stort. Og det skyldes styrken til at handle i fællesskab hos jer alle sammen, at det er sket så hurtigt. Vi har vist, at undervisere og forældre, der trækker på samme hammel for børnenes skyld faktisk kan flytte regeringen", lyder takken fra Ian Leckie, formand for lærerforeningen New Zealand Educational Institute Te Riu Roa (NZEI).

Forskere: Små klasser giver meget bedre resultater