For mange vejledere uden uddannelse

En reform af uddannelses- og erhvervsvejledningen er indeholdt i regeringens kommende handlingsplan. I nogle kommuner har under halvdelen af skolevejlederne nemlig gennemgået skolevejlederuddannelsen.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Regeringen vil i forlængelse af handlingsprogrammet "Bedre uddannelser" sidst på foråret tage initiativer, der generelt styrker uddannelses- og erhvervsvejledningen i uddannelsessystemet.

Undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) er utilfreds med, at i nogle mindre og mellemstore kommuner har under halvdelen af skolevejlederne gennemgået skolevejlederuddannelsen, fremgår det af et svar til Bodil Kornbek (KRF).

Den kristelige uddannelsesordfører havde bedt om undervisningsministerens kommentar til, at hver femte fungerende skolevejleder ikke har gennemgået skolevejlederuddannelsen, og at godt en femtedel af kommunerne har et korps af skolevejledere, hvor højest halvdelen har gennemgået skolevejledderuddannelsen.

Ulla Tørnæs henviser til undersøgelsen "Opgaver og ansvar i skolevejledningen" fra RUE. Den siger, at som landsgennemsnit har 82 pct. af de fungerende skolevejledere gennemført skolevejlederuddannelsen.

"Tallene dækker over den omstændighed, at vejlederne typisk påbegynder vejlederfunktionen og derefter sideløbende påbegynder modulerne for vejlederuddannelsen", skriver Ulla Tørnæs.

Derfor vil uddannelsesfrekvensen aldrig kunne blive 100 procent. Det generelle billede synes at være, at skolevejlederne uddannelsesmæssigt efterhånden er kommet rigtigt godt med, konkluderer undervisningsministeren.

Bodil Kornbek har også rejst spørgsmålet, om vejlederne i folkeskolen ligesom i gymnasiet og hf burde udpeges om foråret og gennemgå vejlederuddannelsen i sommermånederne, så der blev færre ikke-uddannede skolevejledere.

Det vil Ulla Tørnæs ikke afvise, men hun mener, at det vil have større virkning på frafaldet på ungdomsuddannelse, hvis man får en fælles grundlæggende vejlederuddannelse og en ny organisatorisk ramme for vejledningen mellem grundskole og ungdomsuddannelse.

Dette vil være et af initiativer i handlingsplanen "Bedre uddannelser" sidst på foråret.