Guide

6 tip til skolen:
Sådan får den unge vikar en god oplevelse

Vikarer uden læreruddannelse er et vilkår på de fleste skoler. Det kræver en indsats fra både ledelsens og lærernes side at gøre vikarjobbet til en god oplevelse for alle parter.

Offentliggjort Sidst opdateret
  1. Ledelsen skal gå forrest og tage den hårde snak med det faste personale: Ja, det ville være bedre, hvis man kunne få læreruddannede vikarer – men det kan man langtfra altid. Vi må acceptere tingenes tilstand og få mest muligt ud af de vikarer, vi får.
  2. Sørg for at tage et formøde med vikarerne, så de ved, hvad der forventes af dem, og skolen har en ide om, hvem de er, og hvad de kan.
  3. Sørg for, at der er en anden voksen med i klassen, den første dag vikaren er på arbejde. Det må gerne være en anden vikar, men send dem ikke ud i klassen alene. Sørg også altid for, at de ved, hvor de kan hente hjælp, hvis en situation kommer ud af kontrol for dem.
  4. Sæt dig sammen med dem på lærerværelset, eller inviter dem til at sidde sammen med dig og dem, du normalt sidder sammen med. De skal føle, at de er en del af skolens fællesskab.
  5. Hvis eleverne har behandlet en vikar dårligt, så følg op på det. Find ud af, hvad der skete, tal med både elever og vikar om det, og få eventuelt eleverne til at give vikaren en undskyldning.
  6. Skriv tingene ned. Hav gerne en vikarguide med alt det praktiske som for eksempel Aula, printer og tilsynspligter. Sørg også for, at lærerne har en vikarplan klar, som vikaren kan undervise ud fra.