Eftertanker

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Eftertanker

At blive ældre betyder tab - uanset hvad sandheds-ignorante rutineoptimister påstår for at holde modet oppe. Tab af kræfter, job, identitet, prestige i et ekstremt ungdomsfokuseret samfund, tab af ufravigelige pligter, af uforudsigelighed, af kreditværdighed (frygteligt), fortravlethed (en undskyldning for mangt og meget), tab af børn og gud bedre det snart af børnebørn (er det måske opløftende at se børnebørn komme i puberteten og blive hooked på spejle, flimmeren og computeren i stedet for det søde ansigt vendt mod: mormor fortæl-

ler . . .). Tab af kolleger, venner og bekendte og den totale udslettelse af generationen, der gik forud. Alt ledsaget af det legemlige forfald, der ubønhørligt strammer skruen dag for dag . . .

I det mistrøstige sammenkog ligger naturen og friheden som vederkvæ-

gelsen (hvilket skønt ord, nu er det vel ikke gået tabt . . .). Har lige gået en runde derude med kaffekruset i hånden, mens det arbejdende folk iler til pligten. Så stille, gyldne blade dale blidt ned i skarpgrønt græs, en solsort mæsker sig i hyldens knaldsorte bær. At vide, at alt vender evigungt og smukt tilbage, bliver stadig vigtigere. At vide, at ventetiden nu byder på rent driverliv, er en forbløffende og behagelig kendsgerning. Ingen krav, intet pres. Ingen 'hvordan i hede hule skal jeg klare Brian'-tanker. At vide, at jeg endelig slipper for det overdrevne julegejl i skolerne, gør godt at tænke på. Stod det til mig - der er for lidt, der har stået til mig - skulle alt juleriet forbydes indtil en uge før jul for ikke at nedbryde den ægte glæde. Med posten har jeg fået et pensionistmedlemskort fra foreningen, efter at jeg er overgået til den sorgløse fraktion 4. Længe sad jeg og så på det. Smukt, på engelsk endda: 'Membership card for retired teachers'. Yes, yes, not only tired.

. . .

Så kom guldklumpe-barnebarnet ind ad døren. Hen over hele figuren stod med flammeskrift 'tab af barndom'. Nyt udtryk i øjnene, kvindelige småformer, stramt upraktisk tøj, høje støvler . . .

'Mormor, vi skal lige måle os igen, nu er jeg vist højere end dig'.

'Måske, men mine bryster er stadigvæk større end dine . . .'.

'Jo, men mine hænger ikke'.

. . .

Livet går sin gang, som livet skal.

Else