NETopDigte

Prøv for eksempel at lade rouletten vælge et digt

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dagens digt

Lyrik på nettet

Et digt om dagen

Prøv digt-rouletten

Vælg et tilfældigt digt

Der er mange steder på nettet, hvor eleverne i de ældste klasser kan opleve forskellige former for lyrik.

www.digte.dk er et oplagt sted at begynde. Her er en kolossal mængde digte indsendt af folk, der har lyst til at få dem ud på nettet. Ud over at læse digte kan man kommentere de indsendte og eventuelt selv forsøge sig.

Fyldepennen, www.fyldepennen.dk/digte/, rummer også en mængde digte. Prøv at lade rouletten vælge et digt. I øvrigt indeholder webstedet også en oversigt over netbaserede julekalendere, så når den tid (snart) kommer, er der link på www.fyldepennen.dk/julekalendere

Kalliope, digtningens muse, rummer på www.kalliope.org en stor del af den ældre danske lyrik. Nemlig lyrik af forfattere, der har været døde i over 70 år. Indholdet på webstedet kan derfor anvendes mere frit end indholdet på de andre nævnte steder, der især består af nyere dansk lyrik. Kalliope har desuden en del biografiske oplysninger om de ældre danske digtere.

Niveauet på www.poesi.dk gør det mest velegnet til de allerældste elever, til gengæld rummer stedet mange muligheder for selv at være aktiv.

Ved at klikke ind på www.dengamlepoet.dk får man »mulighed for at læse digte af en gammel poet, der sidder alene ved sin computer et sted i Danmark og meddeler sine tanker til verden«. Digtene er opdelt i temaer, men man kan også vælge et tilfældigt digt, hvis man er i det humør.

På www.lyrikeren.dk kan eksperterne forsøge at få 13 rigtige i lyrik-tipskuponen. Selv skal jeg læse mere på lektien, inden jeg prøver igen. Seks digtere er gået sammen om at offentliggøre deres digte på www.digtergruppen.dk

Billeder og digte i en kreativ fremstilling kan ses på www.billed-digte.dk, som også har mange gode råd om billedproduktion. Om man vil vise eleverne www.lokumspoesi.dk, er nok en smagssag, da indholdet i høj grad lever op til navnet.

Idéer til konkrete undervisningsforløb findes på Dansklærerforeningens side, www.dansklf.dk

Og så rummer Emuen rigtig mange velbeskrevede lyrikforløb. Prøv denne underside til dansk for lærere i grundskolen, www.emu.dk/gsk/fag/dan/undervforloeb/digte, her er noget at hente til alle klassetrin.

Kød og blod på lyrikken

Emuens digtedyst, www.emu.dk/event/digte, har, ud over konkurrencen om at vinde månedens boggave, også en del forslag til arbejdet med lyrik i undervisningen. Et godt oplæg med Klavs Bondebjerg sætter »kød og blod på lyrikken«. Besøget på denne side fik mig imidlertid til at tænke på, at Emuen efterhånden rummer mange undersider, så en løbende opdatering er selvfølgelig resursekrævende, men efter min mening forventer brugerne, at siderne på emuen er toptunede, så mon ikke www.emu.dk/event/digte/profiler/klavsbondebjerg bør opdateres med oplysningen om, at Klavs Bondebjerg døde i sommer.

Og så behøver netdigte jo absolut ikke kun at være på dansk. www.nypoesi.net indeholder mange skandinaviske digte, og til engelsk er der for eksempel inspiration at hente på www.emu.dk/gsk/fag/eng/uv-forloeb/poetry

En mulighed er også at læse engelske digte skrevet af andre børn og unge, se www.cyberkids.com/cw/poe eller www.loriswebs.com/youngpoets