Sprogligt Set

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et 50-Aarsjubilæum

I 1998 har den nye Retskrivning, den fra 1948, 50-Aarsjubilæum. I den Anledning udsender Dansk Sprognævn på Hans Reitzels Forlag en Artikelsamling, bl.A. med Bidrag om Debatten om dansk Retskrivning frem mod Vedtagelsen af den nye Lov, der afskaffede stort Bogstav i Navneord, dobbelt-A og Datidsformerne kunde, skulde, vilde.

Tanken om netop en Saadan Ændring var ingenlunde ny, men den kunde gennemføres netop i Aarene efter Anden Verdenskrig, fordi en stor Del af Befolkningen var pro-nordisk og anti-germansk. Vi delte jo Brugen af Stort Bogstav i Navneord med Tyskerne, hvorimod vi adskilte os fra det øvrige Skandinavien ved ikke at betjene os af Bolle-Å. Jeg skriver Bolle med stort, da det ikke har med Udsagnsordet at gøre, men med det enslydende Navneord.

Bortfaldet af d var en Forenkling af Systemet. Tidligere skulde man skelne mellem skulle, kunne, ville, som var Navnemaader eller Flertalsformer i Nutid, og skulde, kunde, vilde, som var enslydende Datidsformer.

De nye Regler lettede Livet for saavel Skoleelever som deres Lærere. Skolefolk havde da ogsaa været Tilhængere af en Retskrivningsreform mere end et halvt Aarhundrede, før den blev gennemført. Og saa var der ogsaa den Fordel, at Stavefejlene ikke længere saa tydeligt røbede Usikkerhed i den skrivendes grammatiske Færdigheder. Men der er som bekendt stadig store Staveproblemer. De aktuelle Udfordringer bliver gennemgået i et andet af Bogens Kapitler. R-Fejl og Fejl vedr. -ene/-ende afslører stadig grammatisk Analyseusikkerhed, og den moderne Udtale af Dansk Sprog gør det ikke lettere for de Unge at finde en Rettesnor for Ordenes korrekte Staveform.

Professor Higgins