Højtlæsning til jul

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En vaskeægte julehistorie for både børn og voksne er Bent Hallers nye bog 'Legenden om nissen og drengen med det lange hår'. Den handler om Nisse, der julenat for omkring 2.000 år siden overværer en fødsel i en stald. Seks år senere rejser han mod syd for igen at møde drengen, som i mellemtiden har fået meget langt hår. Sammen vil de få hele verden til at fejre drengens fødselsdag. De mødes hver dag i december, og Nisse opdager, at drengen har mange skjulte talenter.

I bogen krydses kristne og hedenske myter og forestillinger. Mødet mellem nissen og drengen bliver et møde mellem nord og syd, mellem to forskellige verdensbilleder og kulturer. Bogen fortæller, hvordan de mange traditioner og ritualer, vi i Danmark forbinder med julen, er opstået:

'Julen derhjemme var jo fest og ballade og skrig og skrål, men da Nisse dengang for 2.000 år siden besøgte en fremmed stald, fik julen tilføjet noget helt nyt og vidunderligt, noget der med et slag forandrede den gamle fest. Ja, julen blev så fænomenal, at Nisse senere bildte sig ind, at det var noget, han selv havde fundet på.'

De 24 kapitler er fyldt med både poesi og humor og egner sig fint som juleoplæsning. Bogen er udkommet på forlaget Høst & Søn.

Hvis man vil læse mere om, hvorfor vi gør, som vi gør til jul, kan man læse Inge Jessens bog 'Julens traditioner', der er udkommet på forlaget Branner og Korch. Den beskriver julens historie og udvikling fra en højtid, der krævede masser af forberedelse, til en forbrugsfest, hvor man kan købe sig til det meste. I bogen kan man læse om gamle traditioner som julestangen, julekævlen og julepyramider og om, hvordan de nye skikke med at sende julekort og lave julekalendere er opstået.