Enighed før kongres

Hovedstyrelsen er stort set enig før kongressen

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hovedstyrelsens møde i sidste uge stod i kongressens tegn. Og selv om formands- og næstformandsvalget lurer under overfladen, så er der enighed på langt de fleste punkter. Det gælder i forhold til kommunernes budgetaftaler og kritikken af den rådgivning, som Kommunernes Landsforening (KL) har givet efter vedtagelsen af arbejdstidsaftalen. Og det gælder forslag om en ekstern hjælp til undersøgelse af interne foreningsforhold om den fremtidige politik, struktur og sagsbehandling.

Hele vejen rundt om bordet gav hovedstyrelsens medlemmer deres tilslutning til Anni Herforts reaktioner over for Kommunernes Landsforening, som de er kommet til udtryk i breve og i indlæg i medierne.

Anni Herfort fortalte, at hun har forlangt et hurtigt møde med KL's formand, fordi der i KL's udmeldinger om arbejdstiden er politiske problemer og på mindst et punkt - om frikvarterer - en juridisk direkte forkert udlægning.

Hun har meddelt, at hun ikke kan skrive den endelige aftale under, som KL tolker den. Søren Eske Christensen udtrykte sammen med flere andre tilfredshed med Anni Herforts udspil. Anders Bondo gav også sin tilslutning, men advarede mod at få rejst for store forventninger på grund af formandens brev. Rigmor Jark fandt det 'problematisk at tage et så drastisk skridt på et enkelt punkt', mens Jørgen Stampe og Henrik Billehøj understregede, at kritikken af netop det punkt var symbolsk.

'Dér gør KL noget juridisk forkert, mens deres andre tolkninger er tendentiøse', sagde Billehøj.

Hovedstyrelsen blev enig om et forslag til kongresresolution, der fortæller, hvad DLF mener om KL som forhandlingsmodpart og om en række kommunalbestyrelsers manglende vilje til at påtage sig deres del af ansvaret for folkeskolens udvikling.

Man indstiller i enighed forslaget til ændringer i foreningens princip- og arbejdsprogram, og på samme måde blev der enighed om de områder, man mener, at foreningens skal prioritere de næste to år. Også et høringssvar om lovændringer i forhold til den vidtgående specialundervisning var der enighed om.

Man skulle en del bagud og langt frem i tiden for at skille vandene. Når det gælder konfliktforberedelse er der nemlig ikke enighed. Det var tydeligt i foråret, og det kom frem igen, nu hvor man skulle følge konkret op og beslutte de retningslinjer, der skal gælde under en eventuel konflikt ved de næste overenskomstforhandlinger.

Skal det for eksempel stå direkte i betingelserne, at medlemmer, der ikke støtter op om en konflikt, kan blive ekskluderet? Skal der stå, at man ikke må tage på ferie under en konflikt?

Ja, mente Anders Balle. For der er DLF-medlemmer, der aldrig har været i konflikt, derfor skal foreningen beskrive temmelig præcist, hvad vilkårene er, og de skal være 'rimeligt stramme', mente han.

'Det er arbejdsgiverterminologi at tale om, at medlemmer skal 'være til rådighed' under en konflikt, og det er useriøst at forlange, at folk skal droppe en ferie, de har bestilt', sagde Rigmor Jark.

'Jamen det er vigtigt', svarede organisationsudvalgets formand, Karsten Holst.

'For spørgsmålet om ferie var det, sekretariatet fik stillet flest gange i foråret. Derfor skal vi skrive om det. At være i konflikt er ikke at holde fri, man skal selvfølgelig deltage i aktiviteterne, og man kan ikke både få konfliktstøtte og holde ferie og så oveni få erstatningsferie senere'.

Lotte Lange kunne ikke lide 'ånden i papiret'. 'Man skal have lyst til at deltage i en konflikt', mente hun.

'Nej, den går ikke', sagde Henrik Billehøj.

'Det kunne jo betyde, at dele af landet 'har lyst' og andre dele har det ikke. I en konflikt skal alle være med, og foreningen skal inden give en vejledning, der tydeligt fortæller om betingelserne'.

Efter en række præciseringer og afstemning om enkelte punkter kunne alle - minus én - række hånden i vejret for at godkende slutproduktet. Kun Rigmor Jark var imod. Det blev slået fast, at DLF forventer, at alle deltager solidarisk i en konflikt, og at lokalkredsen ved direkte foreningsskadelig virksomhed kan indberette et medlem til hovedstyrelsen, som derefter skal vurdere, om vedkommende skal ekskluderes. Dermed er der gjort klar til en eventuel kommende konflikt om tre år.-th