Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Undervisningsministeriet ser gerne, at Danmarks Lærerhøjskoles (DLH) afdelinger inddrages i drøftelserne om de CVU-centre (centre for videregående uddannelse), der skal varetage fremtidens pædagogiske uddannelser.
Det har ministeriet meddelt seminarier, der - i ni grupper fordelt over hele landet - siden foråret har diskuteret, hvordan sådanne CVU'er bør og kan se ud.
Ministeriets tilkendegivelse bekræfter, hvad der længe har ligget i kortene, nemlig at den nye uddannelsesstruktur på det pædagogiske område kløver Lærerhøjskolen i to: institutterne på Emdrupvej overføres til Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU), som skal drive pædagogisk grundforskning og udbyde kandidat-, master- og ph.d.-uddannelser, mens medarbejderne på afdelingerne knyttes til de ni regionale CVU'er, der skal varetage den pædagogiske grunduddannelse samt efteruddannelsen til og med diplomniveauet.
Kontorchef Jørgen Winther fra Undervisningsministeriet bekræfter, at ministeriet forestiller sig, at Danmarks Lærerhøjskole bliver delt efter formlen: Emdrupvej til DPU og afdelingerne til de regionale CVU'er. Dog vil de medarbejdere på afdelingerne, der er ansat i egentlige forskerstillinger, blive tilbudt job på DPU.
Jørgen Winther forudser, at DLH's afdelinger bliver overdraget til CVU'erne med alle rettigheder og pligter. I praksis vil det sige, at centrene overtager såvel afdelingernes ret til at tilbyde efteruddannelser som afdelingernes personale, og alene af den grund vil det være fornuftigt at inddrage afdelingerne i de indledende diskussioner om CVU'erne, siger Jørgen Winther.
Han understreger dog, at der er tale om indledende diskussioner og ikke om egentlige forhandlinger. Loven om Danmarks Pædagogiske Universitet er hverken vedtaget eller fremsat, så der er ikke noget at forhandle om endnu.
Ministeriet forventer, at der kan foretages høring om lovforslaget i slutningen af november, og at det fremsættes i begyndelsen af det nye år. Folketinget vil så have mulighed for at vedtage forslaget inden sommerferien år 2000.
Forskningsfrihed er til forhandling
Det, at afdelingerne knyttes til centrene og ikke til DPU, kan få afgørende betydning for medarbejderne.
Medarbejderne ved afdelingerne sidder ikke i egentlige forskerstillinger, og de har dermed ikke forskningsret og -pligt. DLH har imidlertid tillagt afdelingerne forskning, så i praksis er der ingen forskel på afdelingsmedarbejderne og medarbejderne på Emdrupvej.
Men da forskning er en del af DLH's politik og ikke en del af ansættelsesgrundlaget, er det ikke en rettighed, og medarbejderne er derfor ikke sikret forskningsfrihed, når de kommer over på CVU'erne. Det er op til disse at afgøre, om medarbejderne på afdelingerne fortsat skal have tid til at forske.
Flere steder i landet er DLH-afdelingerne allerede med i samarbejdet om de kommende CVU'er.
DLH-afdelingen i Vordingborg var fra starten med i forsøget på at oprette et CVU for Vestsjællands og Storstrøms Amt, mens DLH's afdeling på Fyn blev inviteret med, efter at seminarierne havde holdt mindst ét møde. DLH's afdeling i Århus har været holdt uden for drøftelserne om et østjysk CVU, men på grund af ministeriets henstilling er afdelingen netop blevet inviteret med til det næste møde i rækken.
Men selv om DLH-afdelingerne inviteres med til bords, deltager de ikke på samme vilkår som de andre. Seminarierne er selvejende institutioner med hver deres bestyrelse og selvstændig økonomi. Ministeriet kan derfor ikke tvinge seminarierne med i CVU'erne. De skal selv vælge at afgive suverænitet, og Jørgen Winther bekræfter, at de står helt frit: Seminarierne bliver ikke straffet, hvis de nægter at gå med. De vil kunne fortsætte som selvstændige institutioner med de samme uddannelsestilbud, som de har i dag.
Seminarierne kan altså true med at forlade CVU-forhandlingerne, hvis deres krav ikke bliver hørt. Den mulighed har DLH's afdelinger ikke. Afdelingerne er ikke selvstændige, og de har ingen bestyrelse til at varetage deres tarv. De er en del af DLH, som er en statsinstitution, og derfor bliver det afgjort ved lov, hvor de skal høre til.-Mikkel Hvid er freelancejournalist