E-handel

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Elektronisk handel. Har det nu også noget med skolen at gøre?

Ja - og det kan godt være, at viceren allerede køber ind elektronisk. Hun har i hvert fald muligheder for at gøre det hos for eksempel Statens og Kommunernes Indkøbsservice, www.ski.dk, Malling Beck, www.mb.dk, eller Mikroværkstedet, www.mikrov.dk, for blot at nævne nogle få.

Hvis så - er det nok ikke noget, som påvirker skolens hverdag. Men det påvirker i større og større udstrækning andre offentlige institutioner, erhvervsliv og 'samfundsstrukturen'. Det er igen en af de mere stille, om end hurtigtløbende revolutioner. En af dem, vi ikke får øje på i skolen, før 'verden er gået af lave - og intet er som før'.

Hvorfor kommer det skolen ved? Fordi skolen har et hovedansvar for, at eleverne får en nutidig dannelse - som også omfatter fornuftige billeder af, hvordan 'samfundet virker', og ikke kun af, hvordan det virkede for lidt siden.

Og faktisk er det et område, hvor de ældste elever vil kunne være med til at undersøge de forandringer, der er på vej - og overveje deres virkninger. Tag nu boghandlere. De er en truet art. Det er der flere tegn på.

er en svensk netboghandel, som åbnede for lidt over to år siden. Bokus.com har allerede i dag omkring to procent af den samlede nordiske bogomsætning. Bokus har også en dansk afdeling, www.bokus.com

At der er en lille uges leveringstid, og at bøgerne kommer med posten, er næppe noget, der kan slå den bogkøbende ud. Begge dele ligner jo noget, vi kender.

Danmark har også sine netboghandlere, for eksempel www.webhut.dk, som kun sælger udenlandske bøger, og www.saxo.dk

er interessant, fordi den er oprettet af Gyldendal og Munksgaard i samarbejde med boghandlerne - altså 'monopolparterne' på det danske bogmarked - for mindre end et halvt år siden.

Men Saxo er åbenbart ikke nogen forretningssucces, i hvert fald verserer der stærke rygter om dens salg eller lukning. Og både dens oprettelse og antagelige lukning kan vist føres tilbage til de samme to forhold: Boghandlernes faktiske monopol og den faste prisdannelse.

Man kan ikke konkurrere på prisen på danske bøger, heller ikke hvis man er en svensk netboghandel.

Hvad der tidligere måske var fornuftig kulturpolitik - og måske stadig er det - er nu også et Catch 22. Der er vist ingen andre digitaliserede lande, som har sådanne forhold for bogsalg - fraset Island.