Hele verden satser på whiteboards

Nogle afrikanske lande har besluttet sig for at anskaffe whiteboards, selvom mennesker sulter

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var forskere og politikere i England, der først begyndte at presse på for at få skolerne til at bruge interaktive whiteboards i undervisningen, men nu går skolepolitikere i en række lande i den tredje verden i deres fodspor. Der satses massivt på at få de snilde tavler ud i klasselokalerne i så forskellige byer som Mexico City, Kuala Lumpur og Maputo.

»I Mexico har regeringen de sidste par år massivt satset på at få skolerne til at anskaffe whiteboards, og der er blandt andet truffet beslutning om, at alle landets 6.-klasser skal have dem i deres klasselokaler«, siger Ronald Murphy.

Han er international salgsdirektør for det amerikanske firma Luidia, der fremstiller software til en række interaktive whiteboard-mærker. I forbindelse med UNI-C's Uddannelsesforum, der blev holdt i Odense i sidste uge, var han i Danmark for at fortælle om de globale perspektiver for den nye teknologi.

»Årsagen til, at mange lande i den tredje verden satser på whiteboards, er formentlig, at de ser en mulighed for at bringe deres skolesystemer foran i den teknologiske udvikling og dermed forbedre deres muligheder i den uddannelsesmæssige konkurrence i andre lande, men satsningen er til tider tankevækkende. I nogle afrikanske lande beslutter man sig for at anskaffe whiteboards, selvom mange mennesker sulter, og dele af befolkningen lever i fattigdom«, siger Ronald Murphy.

Han mener, at næste generation af interaktive whiteboards vil føre til større tavler og til tavler, der indeholder flere forskellige former for teknologi og software. Det kan for eksempel være tavler med indbygget plasma-skærme og mini-computere. Samtidig vil priserne på skærmene falde, fordi produktionen bliver mere effektiv. Ikke mindst i et land som Danmark, hvor der er forholdsvis mange mærker på markedet, vil der være udsigt til billigere skærme i fremtiden.