Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
'Internettet er i dag en slags bibliotek, hvor man skriver et ord og får mellem 0 og 100.000 forslag til ordet igen'. Så kritisk beskriver en 14-årig pige i en dansk stil nettet som informationskilde, og hun fremhæver samtidig, at på et bibliotek kan man spørge en bibliotekar og som regel få et ordentligt svar.
Den 14-årige er ikke alene med det problem, at nettet ofte kan opleves som en dynge uigennemskuelige informationer, som man ikke rigtig kan stille noget op med. Der er imidlertid ofte god hjælp at hente på de mange 'Spørg og få svar'-sider, der i dag breder sig.
En af de nyeste danske sider af den art er 'Spørg Olivia'. Siden er oprettet i et samarbejde mellem Danmarks Radio og folkebibliotekerne i Gentofte, Herning og Silkeborg. Som det kendte radio- og tv-program med samme titel, hvor Jimmy Stahr er vært, henvender siden sig til børn, herunder skoleelever. Børn mellem nul og 15 år kan stille spørgsmål om alt mellem himmel og jord via e-mail og chat. Svaret er ikke kun en henvisning til reolerne på det nærmeste bibliotek. Under pseudonymet 'Olivia' besvarer et hold børnebibliotekarer alle spørgsmål udførligt og henviser til videre læsning.
'Olivia' gik på nettet i midten af september og har siden svaret på mange og meget forskelligartede spørgsmål som: 'Hvilke ord rimer på talordene fra et til 20, det skal være ting?', 'Hvad skal man gøre, hvis der er en, man godt kan li'?' og 'Hvor mange lande er der på jorden?'.
www.spoergolivia.dk
Denne uges NETopNU er skrevet af Carsten Jessen