Anmeldelse
Min morfars morder
- en film om tilgivelse
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Den 30. august 1943 blev redaktøren og forfatteren Carl Henrik Clemmensen brutalt skudt ned på Lundtoftevej i Kongens Lyngby af tre danske SS-mænd. Kun én af morderne, Flemming Helweg-Larsen, blev fanget efter krigen, og han blev som den første dansker henrettet af politiet den 5. januar 1946. De to øvrige forsvandt til Tyskland. Den ene af dem, Søren Kam, blev opsporet, men som tysk statsborger kunne han ikke udleveres til retsforfølgelse i Danmark.
Mordet har hvilet som en skygge over Clemmensens familie siden krigen. Hans datter Mona, der var 13 år, da hendes far blev myrdet, har haft det svært med, at morderne ikke alle blev stillet til regnskab for deres udåd. Filminstruktøren Søren Fauli er hendes søn og dermed barnebarn til den dræbte.
Filmen handler om drabet på morfaderen og Søren Faulis rejse til Sydtyskland for at møde Søren Kam - og give ham familiens tilgivelse. Det er Faulis tanke, at tilgivelsen vil kunne forløse moderen. I filmen føjer han til: "Ved at han anerkender min families eksistens, anerkender han også, at der var ofre for hans forbrydelse. Han skal vide, at det har haft en konsekvens for nogle andre mennesker, som har måttet leve med det her hele deres liv".
Filmen er bygget op med Søren Fauli selv som ledefigur. Vi får nogle stærke sekvenser, hvoraf det tydeligt fremgår, at mor Mona bestemt ikke synes om hans rejse til Søren Kam. Der er flere højdepunkter i filmen, blandt andet mødet med Kam, der bliver filmet med skjult kamera - og der er Monas brev til sin søn mod filmens afslutning, hvor hun sætter problemstillingen om tilgivelse i bevægende perspektiv, efter at hun har set optagelserne med Kam.
"Min morfars morder" vil være fremragende som undervisningsmateriale i en 8. eller 9. klasse. Både til et forløb i faget historie og til en projektopgave, der handler om skyld, soning og tilgivelse. Jeg kunne godt finde på at sammenstille Søren Faulis film med Niels Peter Juel Larsens bog "Historien om en henrettelse" og hans lydmontage "Henrettelsen" (begge "Blåtand"-serien, Munksgaard), hvor han fortæller om sin far, den 32-årige politifuldmægtig Poul Larsen, der blev henrettet af tyskerne.
Niels Peter Juel Larsen opsøger en af faderens tyske bødler og lader ham få et hjerteanfald for åben mikrofon i lydmontagen. Her er der ingen tilgivelse at få fra den henrettedes søn.