Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Langelinieskolen påØsterbro havde ikke elever nok til at oprette en 10. klasse i år - kun otte af eleverne i 9. ønskede at fortsætte i 10. Alligevel har skolen nu en velfyldt 10. klasse med 25 elever. De 17 er kommet udefra, inspireret af skolens flotte side i den kommunale 10.-klasses-brochure med silhuetten af Grønland, et isbjerg og overskriften '10. klasses fornemmelse for sne og drama'. Det fremgår også, at eleverne skal skrabe omkring 2.000 kroner sammen per person for at komme med på den indbyggede lejrskole til Grønland, men det har altså tilsyneladende ikke holdt de unge væk.
31 ud af 49 10.-klasses-tilbud på de københavnske folkeskoler koster penge - alt fra 200 kroner til et par sikkerhedssko til 2.000 kroner for Grønlands-rejsen.
- Principielt så jeg da gerne, at der ikke var brugerbetaling i folkeskolen. Men når jeg ser mere pragmatisk på det, så vil vi jo gerne de ting, og så er det nok kommet for at blive, siger skoleinspektør på Langelinieskolen Lene Brandt Jeppesen. Hun håber på, at de igangværende diskussioner mellem regeringspartierne ender med en lovgivning, der tillader brugerbetaling ved lejrskoler og skolerejser.
- Det vil være trist, hvis vi er nødt til at skære den dimension væk.
- Vi har et princip i kommunen, som siger, at et element af brugerbetaling ved lejrskoler i 10. klasse er i orden, hvis den er resultatet af en kollektiv og pædagogisk begrundet elevindsats, siger viceskoledirektør Aage Petersen, Københavns Kommune. Til oplysningerne om brugerbetaling for sikkerhedssko og egenbetaling i kommunens egen brochure over 10.-klasses-tilbudene, siger Aage Petersen:
- Jeg er betænkelig.
Det har ikke været muligt at træffe skoleborgmester Jens Johansen (Socialistisk Folkeparti) for en kommentar. Men Aage Petersen oplyser, at borgmesteren interesserer sig for spørgsmålet og har bedt om en spørgeskemaundersøgelse, der skal give overblik over, om skolerne følger principperne.
Forældreorganisationen Skole og Samfund er klart imod brugerbetaling. Men Skole og Samfunds medlemmer sidder rundt om i skolebestyrelserne og vedtager retningslinjer, der tillader egenbetaling ved lejrskoler. I København siger den tidligere lokalformand for Skole og Samfund, Anne Slej Kristensen:
- 10. klasse er jo ikke en del af undervisningspligten, og derfor har vi valgt at se lidt mere nonchalant på det her.
Anne Slej Kristensen opfatter det dog som et problem, hvis skolerne konkurrerer på de mest spændende rejser og finder det langt mere positivt, at de københavnske unge i høj grad går efter 10.-klasser med indbyggede brobygningsprojekter, hvor eleverne prøvesmager den ungdomsuddannelse, de overvejer.
Ligesom Danmarks Lærerforening har Danmarks Skolelederforening også en klar politik for brugerbetaling:
- Det skal naturligvis være vederlagsfrit at gå i den danske folkeskole, siger formand Hans Martin Jepsen.
Men man skal ikke gå længere end til hans egen skole i Kolding, før de klare principper bøjes en smule. Her er afsat lejrskolebeløb på budgettet svarende til døgntaksten inklusive mad på et dansk vandrerhjem - vil en klasse på en lidt dyrere rejse er det et mellemværende mellem forældre og lærer. Dog har skolebestyrelsen fastlagt et princip om, at egenbetalingen maksimalt må svare til, hvad familien sparer i kost, mens barnet er på lejrskole.
- Det er aldrig ret store beløb, og jeg tror ikke, der er ret mange skoler, der ikke har en lille form for egenbetaling, siger Hans Martin Jepsen og tilføjer, at i 10. klasse sparer de unge ofte op ved at påtage sig forskellige opgaver, for eksempel madlavning og servering ved skolearrangementer.
Netop nu afventer alle skoler på klare retningslinjer ovenfra, og ingen skoleledere, som Folkeskolen har talt med, har indstillet planlægningen af dette skoleårs rejser. Undervisningsminister Ole Vig Jensen har markeret, at han er åben over for en begrænset brugerbetaling, mens Socialdemokratiet har meldt lysende klart ud, at man under ingen omstændigheder vil acceptere forældrebetaling.