Elever uden vikar
Kommune har fundet sin egen måde at løse problemet på, når der mangler vikarer
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
De store elever på Stensved Skole må lære at arbejde mere selvstændigt, når læreren er væk, og det er umuligt at skaffe en vikar.
Ligesom mange andre skoler aflyser Stensved Skole ofte timerne i de store klasser, når en lærer melder sig syg. I foråret blev det for meget for eleverne. Den 1. maj gik de i demonstration. Dernæst skrev de til kulturudvalgsformand Ann-Marri Herløv.
Kort før sommerferien kom hendes svar. I et brev til samtlige elever i overbygningen forklarer hun, at det kan være svært at skaffe vikarer med kort varsel. Dernæst præsenterer hun eleverne for tanken om, at de må ændre holdning til det at have vikar.
'Men også til det at være i stand til at arbejde mere selvstændigt ud fra de af lærerne på forhånd afstukne retningslinier. Det bør således ikke være nødvendigt, at der i overbygningen i alle situationer skal stå en lærer og se på, at man arbejder', hedder det i brevet.
Det svar bryder hverken Karsten Holst fra DLF eller Thomas Damkjær Petersen fra forældreorganisationen Skole og Samfund sig om.
'Eleverne har krav på at få undervisning. Også når de skal arbejde selvstændigt. Der skal være en lærer til stede, som kan uddybe problemstillingen og udfordre dem til at arbejde videre, hvis de går i stå', siger Karsten Holst, der er formand for organisationsudvalget i DLF.
Formanden for Skole og Samfund, Thomas Damkjær Petersen, følger op.
'Man kan ikke byde eleverne, at de skal sidde alene og arbejde. Det er ikke deres opgave at løse problemet med at skaffe vikarer', siger han.
Ann-Marri Herløv afviser, at hun har fralagt sig ansvaret.
'Hvis vi ikke kan skaffe en kvalificeret vikar til de ældste klasser, behøver vi ikke finde en barnepige til dem. Så kan de godt lave noget på egen hånd', siger hun.
Stensved Skole er langtfra den eneste, der aflyser timer. Ifølge Karsten Holst og Thomas Damkjær Petersen er det et problem, der går igen mange andre steder.
'Når budgetterne strammer til, tager politikerne chancen og sparer på vikartimerne. Det gør ikke ondt her og nu. Men lærere bliver også syge og skal på kursus og til andre aktiviteter', siger Karsten Holst, der ikke godtager undskyldningen med, at det er svært at skaffe kvalificerede vikarer.
Henrik Stanek er freelancejournalist