Pia Morel, der var Marie Stærkes klasselærer og dansklærer i 3.–10. klasse, lærte hende at fortolke noveller, romaner, eventyr og reklamer og dermed den verden af muligheder, der er i tekster. »Hun lærte mig evnen til at ’dykke ned i en tekst’«, fortæller Køges borgmester Marie Stærke.
Jacob Nielsen
De rigtige færdigheder
En oprigtigt engageret lærer, der har styr på sprog og grammatik, er en god hjælp, når man som ung skal klare sig i politik.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Hvis man i en ung alder bliver borgmester og kommer i bås med garvede politikere, der har masser af rutine i at håndtere borgmesterkæden, er der stor risiko for at blive vejet og fundet for let.
Den mindste fodfejl kan resultere i, at omgivelserne trækker beklagende på skuldrene eller ryster på hovedet i stedet for at udvise respekt.
Sådan gik det ikke for Marie Stærke, da hun for et år siden som 28-årig blev valgt som landets yngste borgmester i Køge.
Hun havde øjensynligt de rigtige færdigheder i kufferten. Færdigheder, der for kort tid siden plottede Køge ind på Danmarkskortet, fordi kommunen som den første er parat til at give 16-17-årige stemmeret til næste kommunalvalg, og som har gjort den unge borgmester kendt og populær ikke blot i hendes egen kommune.
Kufferten blev for alvor pakket, da Marie Stærke gik på Sct. Nicolai Skole i sin hjemby, og en af dem, der har været med til at få de rigtige ting med, er Pia Morel.
»Pia var engageret og oprigtigt interesseret i sine elevers liv og hverdag. Hun var fin at snakke med og havde gode råd og betragtninger parat, uanset hvad der kom på banen. Derfor er der grund til at fremhæve hende blandt en række gode lærere«, siger Marie Stærke.
Pia Morel var Maries klasselærer og dansklærer i 3.-10. klasse. Hun lærte hende at fortolke noveller, romaner, eventyr og reklamer og dermed den verden af muligheder, der er i tekster.
»Det var hendes undervisning, der fik mig til senere at vælge at læse dansk som sidefag på Københavns Universitet. Hun lærte mig evnen til at 'dykke ned i en tekst', som hun ville sige det, og at sætte pris på en række store danske forfatteres sproglige udfoldelser«.
Man klarer sig ikke bedre hverken som menneske eller borgmester i kraft af at kunne citere Herman Bang eller Ludvig Holberg, men det skader ikke, og det gør det heller ikke at kunne håndtere det danske sprog i skrift og tale.
»Jeg har altid haft let ved at læse og stave, men havde helt op i de store klasser i folkeskolen svært ved at formulere mig på ordentlig dansk. Det lærte Pia mig! Især ved hjælp af nogle benhårde kommasætningsøvelser, som jeg kan på rygraden i dag«, siger Marie Stærke.
»Når man kører på 27. år, er det klart, at man har en interesse i ungerne. Ellers valgte man nok et andet erhverv«, siger Pia Morel, der var en af de borgere, der ikke blev overrasket, da Marie blev borgmester.
Et lokomotiv
»Jeg husker hende tydeligt som elev. Hun var stabil, ihærdig og et godt lokomotiv i klassen. Altid forberedt og fingeren oppe. Da vi havde et erhvervstema i 10. klasse, blev Marie selvfølgelig direktør for virksomheden, fordi de andre valgte hende til jobbet. Det siger noget om hendes forhold til kammerater og omgivelser«.
Et lokomotiv kan køre på forskellige spor, men i Maries tilfælde var det i fællesskabets retning.
»Hun var altid med, hvis jeg kastede et spørgsmål ud, men hun havde også sine egne holdninger og var ikke bange for at komme med forslag, hvis hun ville noget andet. Hun ydede meget til fællesskabet«.
De benhårde kommaøvelser husker Pia Morel ikke, men hun husker Marie Stærkes stile og medgiver, at der skete store fremskridt fra 3. til 10. klasse.
Eleven og læreren
Marie Stærke, 28, gik på Sct. Nicolai Skole i Køge fra 1986 til 1996. Hun har studeret historie og engelsk og taget dansk som tilvalgsfag. Marie Stærke blev i 2001 valgt ind i Køge Byråd for Socialdemokraterne. I 2006 blev hun formand for kommunens kulturudvalg og i 2007 borgmester.
Pia Morel, 52, blev ansat på Tøxens Skole, nuværende Sct. Nicolai Skole, i 1981. Her slår hun stadig sine folder.