Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Nu hvor også historiefaget er blevet prøvefag, og faget har fået sin kanon, er det en hjælp for historielæreren, når der dukker værker op, som skaber klarhed om emnerne og baner vejen for refleksion og kildekritisk tænkning for såvel lærer som udskolingselev. Rønn og Brinckmann har begået en let og overskuelig bog, der giver et klart overblik over de 29 udvalgte historiebegivenheder, som danner grundlaget for den danske historiekanon.
Annonce:
Fakta:
Titel: Historie - kilder til kanonen
Forfatter: Thomas Meloni Rønn, Henning Brinckmann
Pris: 160 kroner
Sider: 72 sider
Type: Bog
Forlag: Geografforlaget
Titel: Oldtiden - fra Ertebølle til Augustus
Forfatter: Thomas Meloni Rønn og Henning Brinckmann
Pris: 160 kroner
Sider: 48 sider
Type: Bog
Forlag: Geografforlaget
"Historie - kilder til kanonen" giver en lødig beskrivelse af de historiske forudsætninger for hver af de 29 danske og internationale begivenheder, men det er især i sin historiekritiske tilgang til sagerne, at bogen udmærker sig; til hvert historiske emne er knyttet en række udvalgte kilder af tekstuel og billedmæssig art samt en række spørgsmål, der giver mulighed for individuel stillingtagen. Bogen byder på et helt konkret skema, der skal understøtte arbejdet med den kildekritiske metode i undervisningen - og bruges dette skema konsekvent, vil eleverne uden tvivl fornemme vigtigheden af at distancere sig til den verden af informationer, de bevæger sig i.
Samme forfatteres bog om oldtiden - der er den første udvalgte historiske periode i kanonen - sætter relationerne mellem vores før-danske Nord og det pulserende Syd i relief. Stenalder, bronzealder og jernalder ses side om side med de store egyptiske, græske og romerske riger. Dermed giver bogen et fagligt spark til den flersidige debat om "os" og "dem" - uden for den sags skyld at tale politik. Som uddybning til et af kanonpunkterne er bogen et udmærket bud, men jeg savner en tydeliggørelse af den kildekritiske arbejdsmetode, som kanonpræsentationen inspirerer til.