Anmeldelse

Slangedrenge, diamanter og lidt håb

Slangedrenge, diamanter og lidt håb

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Matematik med mening og globalt udsyn. Det er, hvad man får med disse 69 opgaver, der samtidig lægger op til at diskutere forholdene for børnearbejdere i diamantminer i det nordøstlige Tanzania nær Kilimanjaro.

Fakta:

Titel: Slangedrenge, diamanter og lidt håb

Sider: 40 sider

Type: Hæfte

Forlag: Oplysningscenter om den 3. verden

Hamisi på 11 år er hovedpersonen i fortællingen. Hans og de øvrige drenges liv og arbejde i de snævre, varme og mørke miner er rammen om matematiske aktiviteter af forskellig sværhedsgrad.

Hæftet er tænkt som et supplement til matematikundervisning på de ældste klassetrin, og her berøres områder som valuta, statistik, opmåling og befolkningspyramider. Det hele er pakket ind i brede temaer som børnearbejde, aids, befolkning og skolegang.

Den korte lærervejledning giver ideer til, hvordan de enkelte afsnit kan bearbejdes gennem debat i klassen, og præciserer, at hæftet ikke skal ses som et tværfagligt materiale.

Men efter min mening er det netop styrken. Indholdet er som skabt til flerfaglige forløb. De færreste vil i faget matematik isoleret kunne overkomme at skabe tilstrækkelig baggrund for at behandle opgavernes store og ofte komplicerede, samfundsrelaterede dele. Et samarbejde med geografi og samfundsfag giver derimod mulighed for at fordybe sig i problematikken, samtidig med at matematiske discipliner bliver tilgodeset.

Hæftet er støttet økonomisk af Danidas Oplysningsbevilling og skrevet af en gruppe lærerstuderende. Koblingen mellem faget matematik og den internationale dimension har næppe i en sådan grad været set tidligere i et dansk læremiddel. En rigtig god ide, der burde udbredes til mange andre fagområder.