Ledig - og hvad så?

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis du har en tidsbegrænset ansættelse eller på anden måde afslutter et job, kan du få brug for dagpenge fra dlf/a. Og det er aktuelt for mange medlemmer - nu hvor sommeren står for døren. Mange tidsbegrænsede ansættelser ophører, ligesom mange står for at skulle skifte job. Du kan også få brug for dagpenge, hvis du lige har afsluttet din læreruddannelse.

Nedenfor kan du orientere dig om de praktiske forhold vedr. ledighed og dagpenge.

Ledig efter tidsbegrænset job

Hvis du ønsker dagpenge fra første dag efter ophørt arbejdsforhold, skal du melde dig ledig på Arbejdsformidlingen (AF) netop denne dag. Ophører din ansættelse, før du har afviklet din ferie, kan du også vælge at holde ferie, inden du tilmelder dig AF.

- På AF skal du bede om en ledighedserklæring og et dagpengekort.

- Udfyld ledighedserklæringen med det samme og send den til dlf/a's hovedkontor i København sammen med lønsedlerne fra arbejdsforholdet samt et skattekort.

Hvis du i de sidste 3 måneder før ansættelsens ophør har haft overtimer, som ikke bliver afspadseret, skal du udfylde et skema med oplysning herom. Driver du eller din ægtefælle selvstændig virksomhed, skal det ligeledes oplyses på et særligt skema. Skemaerne fås på AF.

- Dagpengekortet udfyldes og indsendes til hovedkontoret ved kortperiodens udløb.

Arbejdsgivers godtgørelse for 1. og 2. ledighedsdag

Din arbejdsgiver er normalt forpligtet til at betale dig en godtgørelse for 1. og 2. ledighedsdag på kr. 570,- pr. dag. Der er dog situationer, hvor arbejdsgiveren ikke skal betale denne godtgørelse. Det drejer sig om følgende:

- hvis du opnår fuld beskæftigelse på 1. og 2. ledighedsdag

- hvis du har sagt din stilling op

- hvis du er syg eller holder ferie i direkte forlængelse af arbejdsophøret

- hvis du har været ansat i en orlovsstilling (børnepasnings-, uddannelses- eller sabbatorlov) af mindst 3 måneders varighed.

Opsigelse/tjenestefri fra varig stilling

Hvis du selv har sagt din stilling op, eller du har søgt tjenestefrihed uden løn, skal du melde dig ledig på AF, den første dag efter dit arbejde er ophørt. Det gælder også, hvis du har benyttet dig af en af orlovsordningerne som lønmodtager og ikke genoptager dit arbejde efter endt orlov. Du vil som oftest få en karantæne på 5 uger. Karantænen indebærer, at du ikke kan få dagpenge, de første 185 timer (5 uger a 37 timer) du er ledig, tilmeldt AF og står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Er du i tvivl om, hvorvidt du får karantæne eller ej, kan du kontakte din lokale a-kasse-konsulent.

- På AF skal du bede om en ledighedserklæring og et dagpengekort.

- Udfyld ledighedserklæringen med det samme og send den til dlf/a's hovedkontor i København sammen med lønsedlerne fra arbejdsforholdet samt et skattekort.

Hvis du i de sidste 3 måneder før ansættelsens ophør har haft overtimer, som ikke bliver afspadseret, skal du udfylde et skema med oplysning herom. Driver du eller din ægtefælle selvstændig virksomhed, skal det ligeledes oplyses på et særligt skema. Skemaerne fås på AF.

- Dagpengekortet udfyldes og indsendes til hovedkontoret ved kortperiodens udløb.

Ledig efter læreruddannelse

Bliv medlem af dlf/a - lærernes a-kasse

Når du har været til eksamen i sidste fag på seminariet og har bestået din lærereksamen, skal du melde dig ind i Danmarks Læreres Fælles A-kasse - dlf/a.

Hvis du allerede er medlem af en anden a-kasse, kan du flytte dit medlemskab til dlf/a. Du skal tage stilling til, om du vil overflyttes som dimittend eller med erhvervede rettigheder. Du skal benytte en særlig blanket, som vi gerne sender dig sammen med vores folder om medlemskab og dagpenge.

I øvrige tilfælde skal du søge om optagelse som dimittend. Du skal benytte dlf/a's ansøgningsskema om medlemskab, som vi gerne sender dig sammen med folderen.

Ved overflytning/optagelse som dimittend skal vi modtage din ansøgning, senest 2 uger efter du har været til eksamen i sidste fag og er sikker på at bestå den samlede lærereksamen. Ved overflytning med erhvervede rettigheder er fristen 4 uger.

Sådan får du dagpenge

Hvis du skal overflyttes til dlf/a, skal du melde dig ledig på Arbejdsformidlingen (AF), samme dag du har bestået din eksamen.

Hvis du skal optages som dimittend, indtræder din dagpengeret først 1 måned efter uddannelsens afslutning. Hvis du derefter vil have dagpenge, skal du straks tilmelde dig AF, men du må gerne tilmelde dig AF, allerede når du har bestået din eksamen.

- På AF skal du have en ledighedserklæring for nyuddannede og et dagpengekort med stempel for fremmøde.

- Du skal straks udfylde og sende erklæringen vedlagt skattekort til dlf/a's hovedkontor i København.

- Dagpengekortet indsendes ligeledes til hovedkontoret - men først ved kortperiodens udløb (står på kortet).

Dagpengene er normalt til disposition ved månedens udgang. Første udbetaling vedrører perioden fra den dag, hvor du har tilmeldt dig som ledig på AF, til kortets udløb. Det medfører for mange nyuddannede, at den første udbetaling ikke bliver på et særligt stort beløb.

dlf/a's områdekontorer holder ferielukket i følgende

perioder:

Nordjylland/Viborg:

3.7.-30.7.2000

Sønderjylland/Ribe/Ringkøbing:

3.7.-28.7.2000

Århus:

10.7.-19.7.2000

OBS.: Torsdag d. 20.7. holder kontoret åbent kl. 9.30-15.30 og fredag d. 21.7. kl. 9.30-14.30. Lærere, der skal have dagpenge i forbindelse med kollektiv ferielukning, anbefales at møde op og aflevere deres ledighedserklæring mv.

Silkeborg:

3.7.-21.7.2000

Fyn/Vejle:

10.7.-28.7.2000

København/Bornholm:

10.7.-28.7.2000

Sjælland/Lolland/Falster:

26.6.-21.7.2000

dlf/a i Kompagnistræde har åbent hele sommeren på

telefon 3314 6355

Tirsdag: kl. 12.00-16.00

Onsdag og torsdag: kl. 10.00-14.30

Fredag: kl. 10.00-14.00