Succes for privat efteruddannelse
Lions-klubberne har sendt mere end 1.500 lærere på efteruddannelse
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Lions-Klubberne i Danmark er blevet en efterspurgt leverandør af efteruddannelse for lærere. I løbet af de sidste syv-otte år har organisationen sendt over 1.500 folkeskolelærere på kursus i holdningsbearbejdelse og forebyggelse af narkotikamisbrug, og organisationen har i dag svært ved at følge med efterspørgslen.
Det er som regel de lokale Lions-klubber, der betaler kurserne for lærerne, og deres skoler, der betaler timeforbruget, men i tilfælde, hvor skolerne af den ene eller anden grund ikke vil betale, træder de lokale Lions-klubber også til her.
Formanden for Skole og Samfund, Birgitte Bjerregaard, er betænkelig ved det omfattende private engagement.
- Lige præcis i dette tilfælde er det noget, vi godt kan bruge i folkeskolen. Der har været et behov for at tage udgangspunkt i eleven på en anden måde, sådan som man gør i Lions Quest-kurserne. Men jeg er ikke vild med, at private organisationer begynder at efteruddanne lærere. Man skal have hånd i hanke med, hvem der kommer ind og laver sådan nogle ting. Der kan være mange, der ser nogle andre interesser end lige præcis det at gøre noget for børnene eller folkeskolen.
Danmarks Lærerforening er aldrig blevet præsenteret for kurserne, men DLF's næstformand Tom Egholm er generelt betænkelig ved, at private organisationer arrangerer efteruddannelse, der indeholder elementer af holdningsbearbejdelse.
- Vores oplysninger tyder på, at deltagerne i Lions-kurserne får stillet et bestemt materiale til rådighed, som de kan undervise efter. Der lægges ikke op til en overordnet vurdering af, hvad det er for holdninger, det bygger på, og om det opfylder folkeskolens krav om, at undervisningen skal tage udgangspunkt i den enkelte elev. Hvis man mener, at Lions-kurset er det, man har brug for, så er det i orden, men der er et stort behov for efteruddannelse, og vi ser hellere, at man bruger pengene på noget andet, siger Tom Egholm.
Den kommende formand for Lions Quest, Preben Andersen, Viborg, er uforstående over for kritikken.
- Jeg har i radioen hørt en formand for et skole- og kulturudvalg kritisere, at han ikke var blevet orienteret om, at lærere i hans kommune tog på vores kurser. Det er der ingen grund til. Vores kontakt går primært til lærerne og skolen, og da det er helt frivilligt at deltage i kurserne, er der ingen grund til at inddrage andre. I princippet bør det ikke være private, der efteruddanner folkeskolens lærere, men der må godt komme nye kræfter til, når bare det er skolerne selv, der bestemmer, siger Preben Andersen.
Horsens Kommune har valgt at tilbyde Lions-kurset til alle lærere med 5.-klasser, og efter sommerferien vil Frederikshavn og Århus Kommuner også gøre en særlig indsats for at få lærere til at deltage i kurserne, oplyser Lions.
Jan Kaare er freelancejournalist.