PLS Consult er på rette vej
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Når elever forventer, at undervisningen er lige så underholdende som et tempofyldt ungdomsprogram på tv, har læreren et problem. Det kan han løse ved at lade eleverne vurdere undervisningen via et spørgeskema.
- Når eleverne har udfyldt skemaet, kan lærer og elever lettere få en forpligtende samtale om det, der foregår i undervisningen, siger direktør Ivan Sørensen fra Undervisningsministeriets folkeskoleafdeling.
Han mener, at konsulentfirmaet PLS Consult er på rette vej med sit forslag om, at elever fremover skal evaluere deres lærere ud fra et skema. Firmaet er ansat af ministeriet til at lave såkaldte værktøjer til kvalitetsudvikling og evaluering i folkeskolen (omtalt i Folkeskolen nummer 22/1997). Spørgeskemaet til eleverne er et af disse værktøjer.
- I dag vurderer eleverne deres lærere i det skjulte, for eksempel i frikvarteret og over aftensmaden derhjemme. Her kan de komme med deres meninger, uden at det koster noget, fordi lærerne ikke ved, hvad eleverne siger om undervisningen. Hvis elevernes kritik kommer frem over for den enkelte lærer, kan læreren få en god og konstruktiv snak med eleverne og deres forældre om, hvorfor de går i skole og på hvilke vilkår. Det kan være med til at gøre eleverne bevidste om, at de også selv skal yde en indsats, hvis undervisningen skal være god. De kan ikke nøjes med at lade sig underholde, siger Ivan Sørensen.
Han vil ikke tage stilling til, om PLS Consult stiller de rigtige spørgmål, for eksempel: Kan læreren tage en spøg, er han villig til at forhandle om lektier, og møder han forberedt?
- Det er for tidligt. PLS Consult arbejder sammen med fire skoler, og de skal have lov til at afprøve skemaet i praksis. Så vil det siden hen vise sig, om spørgsmålene er de rigtige eller ej, siger Ivan Sørensen.
Henrik Stanek er freelancejournalist.