Tommy Carlsen fortæller om, hvordan det er at bo på gaden. »De unge er de værste, de kan ikke lade de hjemløse i fred«, siger han

Klogere på gadens folk

Elever fra Zahles Skole i København møder hjemløse hver dag, når de går til og fra skole. Men hvem er de egentlig, og hvorfor er de havnet på gaden?

Offentliggjort Sidst opdateret
»Vi går forbi hjemløse hver dag på vej til skole, derfor ville vi gerne bruge en dag på at få mere viden om deres forhold«, fortæller Emma Bang Frich og Clara Nepper Winther fra elevrådet
Dagen slutter i gymnastiksalen, hvor 6.-klasserne giver den gas med »De Hjemløses Sang«, som de selv har skrevet

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Er det koldt at sove på gaden? Hvordan fik du penge til mad? Har du ingen familie, du kan bo hos?

Pegefingrene i festsalen vifter om kap.

Oppe foran står 33-årige Tommy Carlsen og fortæller om sit liv. Han piller ved kasketten og smiler lidt genert til de unge på gulvet.

»Jeg har boet på gaden to gange tre måneder. Jeg mistede mit job og røg på gaden, fordi jeg ikke havde til huslejen. Så lånte jeg en sovepose og et liggeunderlag. Lige nu bor jeg på et værelse på Sundholm, så jeg er ikke 'rigtig' hjemløs, men skæv eksistens«, siger han og tager fat på de mange pegefingre.

Jo, han har familie. To børn på 14 og otte år, som han ikke ser lige nu.

Nej, han har aldrig begået kriminalitet for at få penge til mad.

»Da jeg boede på gaden, fik jeg penge til mad ved dem her«, fortæller han og hiver en tom dåse op af sin plasticpose - »torsdag, fredag og lørdag kan man nemt samle for 250 kroner«.

»Hvad var det hårdeste ved at bo på gaden?« vil en dreng vide.

Svaret kommer prompte:

»Det unge miljø er det hårdeste. De unge kan ikke lade de hjemløse i fred. De tisser på ens sovepose. Og nogle hælder brændstof ud og tænder ild til det«.

Pause. Eftertænksomhed.

Vil rykke ved fordommene

Vi er på Zahles Skole i København. Elevrådet har inviteret projekt Udenfor's undervisningstilbud Gadeklog til at holde temadag om hjemløshed for 6.-9.-klasserne.

»Zahles Skole ligger tæt på Nørreport Station, hvor der er mange hjemløse. Vi møder dem om morgenen, og når vi går hjem fra skole. De er der med deres guldbajere, og så går man bare forbi og holder sig for næsen. Vi ville gerne pirke lidt til det. Det er vigtigt at få mere viden om hjemløse, så vi ikke bygger vores holdninger på fordomme«, siger de to elevrådsrepræsentanter Clara Nepper Winther og Emma Bang Frich fra 9. klasse.

»Hvis vi kan få otte klasser til at ændre holdningen til hjemløse, så er vi nået et godt stykke i den rigtige retning«.

Clara kendte Udenfor fra et projektarbejde, så elevrådet kontaktede dem, og sammen arrangerede de dagen.

Hvem har ansvaret?

Uhmmm - i skolekøkkenet dufter der af chokoladekage. Nogle af 6.-klasserne kokkererer til den mobile cafe, der deler mad ud til hjemløse. I aften står den på kalvefrikassé og hjemmebag.

Oppe i lokale 621 sætter Nadia Nathan fra Gadeklog gang i debatten.

»Hvem har ansvaret for hjemløshed? Jeg vil bede jer gå hen til det papir, der bedst repræsenterer jeres svar på det«, siger hun og lægger et stykke A4-papir i hvert sit hjørne af lokalet. På papirerne står der: Staten. De hjemløse selv. Familien. Boligpolitikken.

»Jeg mener, at det er familiens ansvar«, siger en pige.

»Opholdsstederne til hjemløse skulle være bedre«, mener en anden pige, der hælder mest til, at det er statens ansvar, at der er hjemløse i Danmark.

Mange stiller sig i midten af lokalet, fordi det ikke er så simpelt endda, »alle har et ansvar«, argumenterer de. Ingen mener, at det kun er de hjemløses egen skyld, at de er hjemløse.

»Hvorfor ikke?« spørger Nadia.

»Kunne de ikke bare få sig et arbejde og komme ud af alkoholmisbruget?«

»Jeg tror, de har prøvet alle de ting. Man ender som hjemløs, fordi man ikke har andre muligheder«, siger en høj fyr i en stribet bluse.

»Hvis man føler, at man ikke er noget værd, hvis der ikke er nogen, der savner dig, så er der måske kun flasken og hunden tilbage«.

Nuancer på hjemløshed

Gadeklog har til formål at give unge et mere nuanceret billede af og forståelse for hjemløse.

»Det er vigtigt at komme ud og fortælle unge om hjemløshed. Det kan være svært at forstå, hvordan man kan ende som hjemløs i et rigt velfærdssamfund som vores«, siger informationsmedarbejder Serap Erkan. Hun er også med som underviser i dag, og hun er imponeret over elevernes engagement.

»De har supergode refleksioner og betragtninger. Jeg er virkelig imponeret. Der er god læring i en dag som i dag. Jeg tror, at mange ændrer holdning undervejs. Får flere nuancer på. Det at være hjemløs handler ikke kun om at mangle en bolig, ofte er der også sociale problemer, misbrug eller psykisk sygdom, som gør det svært at komme ud af hjemløsheden«, siger hun.

Diskussionerne og aktiviteterne fortsætter til lidt over middag, hvor eleverne myldrer over i gymnastiksalen for at runde dagen af. Et hold fra 6. har brugt dagen på at digte og øve en sang, som de nu fyrer af fra scenen med band og det hele: »Hjemløse, hjemløøøse, de skal komme under tag ...«, lyder det til tonerne af den gamle ørehænger »Giv en hånd til Afrika«.

Gadeklog

Gadeklog er et undervisningstilbud om hjemløshed til de ældste klasser i folkeskolen. Det er udviklet af projekt Udenfor, der arbejder med hjemløse på gaden og forsker i hjemløshed. I undervisningen indgår information, film, rollespil, oplæg, debat og hjemløses egne fortællinger. Med undervisningen vil Udenfor sætte fokus på tryghed på gader og stræder - for både unge og hjemløse. »Hjemløse er lige så forskellige som alle os andre. Derfor er der behov for viden om hjemløse i hele samfundet. Det er vigtigt, at de unge får mulighed for at bygge deres holdninger til det at være hjemløs på et nuanceret og velinformeret grundlag«, siger Jane Laustsen, uddannelsesansvarlig for Udenfor. Projekt Gadeklog har fået støtte fra Danske Initiativpuljer. Skoler kan bestille Gadeklog til at komme ud. Kontakt Jane Laustsen på jl@udenfor.dk eller telefon 3342 7607. Læs mere på www.udenfor.dk