Et team har to hovedopgaver

Lærerne glemmer tit at løse den ene opgave i teamet, og det går ud over den anden

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Lærerne i et team skal udvikle og undervise eleverne og sørge for, at de trives. Men de skal også arbejde med de indre linjer i teamet, og det glemmer mange«, siger pædagogisk konsulent Sisse Krøll-Schwartz fra Dafolo. Hun underviser lærere i teamsamarbejde.

Det er naturligt, at lærere fokuserer på eleverne, mener hun. Men det er spild af resurser, hvis de ikke sørger for at få afklaret, hvad de forventer af hinanden.

»Der opstår fnidder, når én lærer forventer, at teamet tager en hurtig beslutning, mens en anden vil diskutere sagen en gang mere. Så er det, at de kommer til at lave opgaverne om og om igen«.

Sisse Krøll-Schwartz opfordrer lærere til at tale om, hvad de skal bruge deres fælles tid til.

»Hvad vil de diskutere på teammøderne? Hvor er snitfladerne mellem, hvad de skal gøre sammen og hver for sig? Det skal de finde ud af. Derefter udarbejder de en årsplan for det, der skal ske i teamet«.

Når man først tager hul på snakken, volder det sjældent store problemer at blive enige.

»Det er nemmere for det enkelte team at få afklaret forventningerne til hinanden, når skolen tydeligt har beskrevet, hvad formålet er med at arbejde sammen. Ude i teamet skal lærerne så analysere og beskrive den enkeltes rolle, og det findes der forskellige redskaber til«, fortæller Sisse Krøll-Schwartz.

Uden et fælles sprog til at udtrykke roller og relationer med bruger lærerne deres private sprog.

»Her har man enten sympati eller antipati for andre. Men når lærerne er på arbejde, er de professionelle, og så må kemien ikke være afgørende. Lærerne behøver ikke bruge én bestemt metode til at analysere deres relationer. Det afgørende er, at alle på skolen bruger den samme metode, så de taler samme sprog«, siger Sisse Krøll-Schwartz.

Stan