Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Der er intet sagligt grundlag for de sanktioner, som Roskilde Kommune har iværksat mod en skoleleder, der forsvarede sine lærere i et læserbrev, siger ekspert i me-diejura og offentlig forvaltning Oluf Jørgensen.
Efter 23 år som leder af Vor Frue Skole går Louis Hansen på pension til sommer. Men det bliver ikke til den afsked med kolleger, børn og forældre, han havde forestillet sig. Forleden fik han besked på at pakke sine ting på kontoret og forbud mod at vise sig på skolen i de sidste måneder, frem til han går på pension den 31. juli. Roskilde Kommune har fritaget ham for tjeneste og indstillet ham til en bøde og en irettesættelse, fordi han forsvarede lærerne i et læserbrev i avisen.
Den 9. april blev formanden for Roskilde Kommunes Skole- og Børneudvalg i forbindelse med en igangværende skolestrukturdebat i kommunen citeret for, at Vor Frue Skole havde »ondt i fagligheden«.
»Jeg ved godt, at jeg ikke må diskutere skolens forhold offentligt. Men det her var et angreb på mine medarbejdere«, fortæller Louis Hansen, som afleverede et indlæg til avisen dagen efter.
»Hvad har du imod Vor Frue Skole og hvorfor?«, skrev han blandt andet i læserbrevet. »Hvornår har du undersøgt Vor Frue Skoles faglige standard. Svaret er: Du har intet foretaget dig desangående. Dit udsagn er derfor særdeles uforskammet over for alle Vor Frue Skoles undervisere«.
Dagen efter at læserbrevet blev trykt i avisen, men seks dage efter at artiklen med »ondt i fagligheden« havde været trykt, skrev udvalgsformanden til Louis Hansen og til avisen, at han var blevet fejlciteret.
»Det her er virkelig et spørgsmål om ytringsfrihed«, siger Louis Hansen, og det giver ekspert i forvaltningsret og mediejura, afdelingsforstander ved Danmarks Journalisthøjskole Oluf Jørgensen, ham fuldkommen ret i.
»Som udgangspunkt skal der skelnes mellem, når offentligt ansatte udtaler sig på egne vegne og på tjenestens vegne. Men undtagelsen fra hovedprincippet gælder, når det er en leder af en relativt selvstændig offentlig institution, hvilket uden tvivl gælder en folkeskole. Da har lederen ret til at udtale sig på institutionens vegne, medmindre den overordnede myndighed har benyttet sig af sin instruktionsadgang til at lægge principper om, at lederne ikke må udtale sig på institutionens vegne. Og det har jeg endnu aldrig hørt om en myndighed, der har gjort«, siger Oluf Jørgensen. Han henviser til en ombudsmandsafgørelse i en sag, hvor en cheflæge kritiserede grundlaget for, at amtet ville nedlægge sygehusets fødeafdeling. Amtet havde ikke en regel om, at cheflæger ikke måtte udtale sig på vegne af deres sygehus, og dermed var cheflægen i sin gode ret.
Roskilde Kommune har retningslinjer for medarbejdernes kontakt med pressen på sit intranet, men det er retningslinjer, der først og fremmest er rettet mod de menige medarbejdere. Et papir, der generelt begrænser institutionslederes ret til at udtale sig på institutionens vegne, findes ikke:
»Det centrale i den her sag er den særlige loyalitetsforpligtelse, der gælder for ledere«, siger personalechef i Roskilde Kommune Anni Højmark. Sidste sommer fik Louis Hansen en påtale for en udtalelse til Dagbladet.
Formanden for skolelederne i Lederforeningen Jens Færk kalder sanktionerne imod Louis Hansen uhørt skarpe og et betænkeligt angreb på ytringsfriheden: »Man må have ret til at forsvare organisationen«.
»Selvfølgelig skal man gå kommandovejen«, siger sekretariatsleder i Lederfor-eningen Poul Krogstrup. »Men for mig lyder det, som om det er udvalgsformanden, der har henlagt kommunikationsfeltet til Roskilde Avis. Og der må man have ret, ja jeg vil næsten sige pligt, til at stille spørgsmål, når institutionen bliver omtalt på den måde«.
kravn@dlf.org
Kommunaldirektøren truer
Louis Hansen har ikke fortrudt sit læserbrev, og det lægger han ikke skjul på. Blot udtaler han sig ikke som skoleleder, men som den privatperson, Roskilde Kommune har tvunget ham til at være. Det fik i fredags Roskildes kommunaldirektør Gert Hovald Petersen til anbefale Louis Hansen at holde tand for tunge med henvisning til, at økonomiudvalget endnu ikke har besluttet, om Louis Hansen skal indstilles til en bøde i henhold til tjenestemandsregulativet:
»Dommerens vurdering kan meget vel blive påvirket af, hvad Louis Hansen siger og gør i disse dage«, mener Gert Hovald Petersen ifølge Dagbladet Roskilde.
»Han må erkende, at han har dummet sig så viser han, han har forstået det, men i stedet står han ved sit læserbrev, og så har han ikke for-stået, hvad det drejer sig om«, siger Gert Hovald Petersen til avisen.