Én for alle i Grønland
Hjemmestyret og Imak har fælles interesse i kvalitetsløft i folkeskolen
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Den grønlandske folkeskole skal udvikles, og det skal være mere attraktivt at arbejde som lærer. Lærerkonflikten sidste år førte til tre vigtige resultater: De to lærerforeninger blev fusioneret i Imak, lærerne fik tiltrængte forbedringer og tilsagn, og Hjemmestyret har vist interesse for at give folkeskoleområdet et kvalitetsløft.
'Vi kan ikke skaffe nok grønlandske lærere, selv om det er det, Grønland gerne vil. Landet kan kun nå sit mål om en bedre skole, hvis der også kommer flere danske lærere', siger Imak's formand Claus Jochimsen. Han lægger vægt på at give danske lærere reel information, så de ikke bliver skuffede ved ankomsten til Grønland.
'Der er en verden til forskel fra en dansk by og så at bo i en lille bygd. Det er en stor fordel at være glad for naturen, for her er rig mulighed for at sejle, gå på jagt og køre på hundeslæde', siger lærerformanden.
Uløste problemer
Flere lærere vil i sig selv give bedre arbejdsforhold, fordi det belastende overarbejde mindskes, men der er fortsat mange uløste problemer: lønnen er stadig for lav, idet overenskomsten blot indhentede det gamle efterslæb, og arbejdstidsaftalen er et spindelvæv af aftaler, der bør ses efter. Der mangler nye undervisningsmaterialer, og der skal bruges en milliard kroner til vedligeholdelse og renovering af skolerne. Hjemmestyret og kommunerne har lovet at sætte flere penge af hvert år, og muligheden for efteruddannelse skal forbedres. Det arbejder Hjemmestyret på blandt andet via fjernundervisning.
Lærerne har med fusionsforeningen fået et stærkere mandat til at fastholde Hjemmestyret i sine egne udviklingsplaner. Dannelsen af Imak har betydet, at der er tegnet over 100 helt nye medlemskaber, så fagforeningen med 950 medlemmer nu organiserer næsten samtlige lærere i Grønland.
Imak åbner til sommer et sekretariat i Nuuk, og det betegner Claus Jochimsen som et kvantespring for de grønlandske lærere.
'Vi håber, at vores arbejde bliver mere krævende fra nu af, og vi kan gå dybere ind i et samarbejde med Hjemmestyret omkring projektet 'den gode skole' og om lærernes arbejdsvilkår'.ba