Vejledning i de små klasser

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Allerede i de yngste klasser skal skoleelever føres ind i arbejdets mystiske verden. Ellers kan fremtidens uddannelsesvalg komme til at bero på traditioner og fordomme, skriver Danske Kommuner den 10. april, hvor konsulent Hanne Olesen fra LO Skolekontakt har følgende kommentar:

- Det er en misforståelse at tro, at skoleelever kan foretage et kvalificeret valg af deres videre uddannelse, fordi de i niende klasse bliver præsenteret for en lang række muligheder.

Hanne Olesen slår på, at børn gennem hele skoleforløbet skal deltage i tværfaglige projekter, hvor de bliver præsenteret for, hvad det egentlig er, voksne laver, når de er på arbejde. Siden 1989 har LO Skolekontakt lavet et materiale, der skal inspirere skolerne til at orientere de mindste klassetrin om arbejdslivet.

- Det nytter ikke noget, at vi kun beskæftiger os med de sidste tre skoleår, når der skal orienteres om fremtidens muligheder. Hvis børnene allerede i 8. klasse har basisviden om arbejdsmarkedet, vil emnerne, som de kan beskæftige sig med i overbygningen, være af langt større kvalitet. For eksempel kan de fåøjnene op for, hvilke muligheder der er i udlandet, siger Hanne Olesen.