1.200 lærere vil have et diplom

Langt de fleste ønsker at tage den nye pædagogiske diplomuddannelse på Danmarks Lærerhøjskole

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Konkurrencen mellem seminarierne og Danmarks Lærerhøjskole (DLH), der begge udbyder den pædagogiske diplomuddannelse, har skærpet lærernes interesse for at få en overbygning på deres uddannelse. I alt har 1.200 lærere søgt om at blive optaget et af de to steder.

- Vi har cirka 860 ansøgere hos os. Alene det tal ligger noget over det, jeg havde forventet. Og når så seminarierne yderligere trækker 350 ansøgninger, er der tale om langt flere ansøgere i forhold til de senere års søgning til den etårige exam.pæd., der nu holder op hos os, siger uddannelseschef Chresten Kruchov fra Danmarks Lærerhøjskole.

Selv om seminarierne kun har tiltrukket 350 ansøgere, er den centrale koordinator, studielektor Leif Geertsen fra Ribe Statsseminarium, godt tilfreds.

- Vi har ikke udbudt diplomuddannelsen i fuldt omfang. Vi mangler blandt andet fag som biologi, hjemkundskab og idræt, ligesom vi ikke har udbudt ret mange funktionsuddannelser. Men det regner vi med at gøre til næste år, og så kan vi trække flere ansøgere, siger Leif Geertsen.

Trods den store søgning til DLH er det tvivlsomt, om alle fag bliver oprettet her. Uddannelseschefen vil dog ikke sætte navn på de fag, der hænger i en tynd tråd.

- For det første plejer vi at modtage mange eftertilmeldinger til vores kurser, så hvis jeg sender et signal om, at et fag er i farezonen, risikerer jeg, at folk undlader at søge, selv om de er for sent på den. For det andet har vi en aftale med seminarierne om, at vi eventuelt går sammen om nogle af uddannelserne, for eksempel hvis vi hver står med et halvt hold i et fag. Selv om vi konkurrerer, gør vi alt for at opfylde ansøgernes ønsker, siger Chresten Kruchov.

Leif Geertsen har allerede et bud på, hvor DLH og seminarierne kan samarbejde.

- Vi vil prøve at finde en løsning med DLH om matematik og engelsk. Til gengæld ligger det fast, at seminarierne ikke opretter hold i tysk, engelsk og fysik/kemi, siger han.

De mest populære fag på seminarierne er læsning med 59 ansøgere, billedkunst og skoleudvikling med hver 40, drama med 36, dansk med 30, multimedier med 20, religion med 12 og natur/teknik med ti ansøgere.

- Det siger sig selv, at der ikke bliver undervisning i fagene på alle 18 seminarier, men det har vi heller aldrig regnet med, siger Leif Geertsen, der allerede har taget højde for, at ansøgerne bor rundt om i landet.

- Heldigvis skal man ikke sidde på tre lige rækker i et klasseværelse for at blive undervist. Man kan klare meget via internater, Internet, telefax og telefon, siger Leif Geertsen, der nu skal i gang med at se på, hvilke seminarier de enkelte fag skal tilknyttes.

Ifølge planen begynder undervisningen på diplomuddannelserne efter sommerferien. Der er dog tre forhindringer, som først skal overvindes.

Ministeriet skal give sin endelige godkendelse af de pædagogiske diplomuddannelser, som seminarierne og DLH udbyder, og bekendtgørelsen skal gøres færdig. Og så skal ansøgerne indbetale kursusafgiften på 16.000 kroner.

- Brugerbetaling er et helt nyt begreb i folkeskolen, såét er at tilmelde sig, et andet er at stå med girokortet i hånden, siger Chresten Kruchov.stan