Den ensomme elev
Ingen ved med sikkerhed, hvad computerundervisning vil betyde
De fleste er enige om, at computerundervisning på en række områder kan gøre eleverne dygtigere på kortere tid. Men des mere tid eleverne bruger foran en computer, des færre timer bruger de ansigt til ansigt med klassekammerater eller læreren.
Niel Postman, leder af kommunikationsafdelingen på New York University, er en af de førende videnskabsfolk inden for teknologiens indvirkning på vores kultur. Han mener, at computerne i undervisningen vil give slagside i forhold til skriftlig kommunikation frem for mundtlig.
- At læse og skrive er individuelle processer. Det er ikke særlig socialt at læse, for eksempel. Og hidtil har lærere over hele verden altid forsøgt at lave en balance mellem skriftlig og mundtlig indlæring. Men med computerundervisning bliver denne vægt kraftigt skubbet. Der bliver langt mere læsning på skærmen og mindre tale mellem lærer og elev. Det kan blive et problem for eleverne, siger Postman.
- Der er en fare for, at de bliver så individualistiske og uafhængige, at de får svært ved at samarbejde med andre. Internettet lærer folk at være hver for sig i stedet for sammen. Faren ved computerundervisning er, at vi udvikler en masse selvcentrerede, konkurrenceorienterede elever, mener han.
Barbara Stein, researcher i USA's største lærerorganisation, NEA, er uenig:
- At eleverne bliver i stand til at gå på Internettet og tale med en professor i Tyskland om deres skoleopgave vil tværtimod give eleverne en mangfoldighed, de ikke har kendt før. De kommer tæt på langt flere mennesker, end de kan i et klasseværelse, siger Stein.
Men på skoler, der allerede har indført computerundervisning, er lærere og administratorer ikke så skråsikre.
Margaret Walsh, leder af Minnie Howard-skolen i Virginia, er dyb tilhænger af edb-undervisning, men anerkender, at vi på længere sigt bliver nødt til at indføre et nyt fag i skolen:
- Computerne forandrer vores måde at opføre os på. Det kan vi lige så godt indstille os på. Derfor er det vigtigt, at vi husker at være sammen uden maskinerne. At vi vedligeholder vores sociale færdigheder. Hvis vi alle sammen sidder og glor ind i hver vores skærm, mister vi vores sociale struktur og vores familiemønster, siger Walsh. ll
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.